Recept za odlično kokošjo juho

8. 3. 2013
Recept za odlično kokošjo juho (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Kokošja juha je pravo zdravilo – deluje protivnetno, zatira kašelj in krepi obrambni mehanizem telesa. Pripravili smo nekaj nasvetov in recept za odlično kokošjo juho.

Recept in nasveti za odlično kokošjo juho

Za 4–6 oseb potrebujete:

Kokoš, težko od 1,5 do 2 kg, operite in jo denite v lonec. Prilijte 2 l vode ter dodajte 2 žlički soli ter nekaj zrn celega popra.

Očistite in operite po 200 g korenja, gomoljne zelene in pora, 2 čebuli, 1 strok česna, nekaj vejic peteršilja in 1 peteršiljevo korenino. Zelenjavo narežite in jo dodajte h kokoši.

Dodajte 1 lovorov list in po želji še 1 klinček ali 1 ščepec muškatnega oreščka.

Juho zavrite, s površine poberite pene in jo pri srednji temperaturi kuhajte od 1,5 do 2 uri.

Iz juhe vzemite kokoš in korenje ter juho precedite. Meso ločite od kosti, mu odstranite kožo in kite ter ga zrežite na koščke. Meso in na kolute narezano korenje denite nazaj v juho in jo po okusu še solite in poprajte.

Nasveti:

  • Kokoš temeljito operite od zunaj in od znotraj. Če želite bolj krepko juho, kokoš položite v hladno vodo, če pa želite bolj okusno meso, kokoš položite v vročo vodo. Če je kokoš izrazito mastna, odstranite maščobo, ki je ob zadku in vratu.
  • Med kuhanjem na površini juhe nastajajo pene, ki juho naredijo kalno. Zato jih s penovko sproti pobirajte s površine juhe.
  • Kokoš in zelenjavo vzemite iz lonca. Na veliko cedilo položite papirnato brisačo in čezenj precedite juho, da bo bolj bistra.
  • Ohlajeno juho po porcijah prelijte v vrečke za zamrzovanje ali posodice in jo zamrznite. Pri odtaljevanju v loncu ji prilijte malo vode in jo po okusu še začinite.
Zdravnica sprejemala nove paciente: pred ZD Kamnik številni čakali več ur
Juha na zalogo

Če nimate časa skuhati sveže kokošje juhe, jo pripravite na zalogo. Skuhajte velik lonec juhe, ohlajeno prelijte v plastične posodice, vrečke ali kozarce za vlaganje ter jo zamrznite. Dodate lahko tudi koščke mesa in narezano zelenjavo.

Pozor: juhe ne nalijte čisto do roba, sicer bo embalaža med zamrzovanjem počila. Juho lahko hranite v zamrzovalniku približno tri mesece.

Preberite še Zdravilna kokošja juha.