Recept za sadne kruhke

28. 11. 2012
Deli
Recept za sadne kruhke (foto: Arhiv revije Lisa)
Arhiv revije Lisa

Z veliko sadja in malo moke.

Za približno 12 kosov potrebujete:
  • 400 g mešanega suhega sadja
  • 1 bio pomarančo
  • 2 žlici pomarančnega likerja (po želji)
  • 1 zvrhano žličko suhega kvasa
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 žlico praška za kislo testo
  • 100 g polnozrnate ržene moke
  • ½ žličke soli
  • 100 g orehov
  • 50 g tekočega medu
Priprava:

Suho sadje na drobno sesekljajte. Pomarančo operite pod vročo vodo in jo osušite. Lupino naribajte, sok pa iztisnite. Lupino in sok zmešajte s suhim sadjem in dodajte liker. Mešanico pustite stati približno 2 uri.

Zmešajte približno 100 ml mlačne vode, kvas, sladkor, kislo testo, moko in sol. Testo pokrijte in ga postavite na toplo za približno 2 uri, da vzhaja.

Orehe na drobno sesekljajte ter jih skupaj z odcejenim suhim sadjem in medom vgnetite v testo. Testo razdelite na 12 koščkov in jih položite v namaščene in pomokane modelčke (prostornine 100 ml). Kruhke pustite vzhajati 15 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).

Kruhke postavite v pečico in jih pecite približno 30 minut. Pečene kruhke vzemite iz pečice in jih po 10 minutah zvrnite iz modelčkov.

Popolnoma ohlajene vsakega posebej zavijte v aluminijasto folijo in jih pustite počivati najmanj teden dni, da razvijejo polno aromo.

Čas priprave: približno 3 ure 15 minut.
Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 31 g.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?