Z veliko sadja in malo moke.
Za približno 12 kosov potrebujete:
- 400 g mešanega suhega sadja
- 1 bio pomarančo
- 2 žlici pomarančnega likerja (po želji)
- 1 zvrhano žličko suhega kvasa
- 2 žlički sladkorja
- 1 žlico praška za kislo testo
- 100 g polnozrnate ržene moke
- ½ žličke soli
- 100 g orehov
- 50 g tekočega medu
Priprava:
Suho sadje na drobno sesekljajte. Pomarančo operite pod vročo vodo in jo osušite. Lupino naribajte, sok pa iztisnite. Lupino in sok zmešajte s suhim sadjem in dodajte liker. Mešanico pustite stati približno 2 uri.
Zmešajte približno 100 ml mlačne vode, kvas, sladkor, kislo testo, moko in sol. Testo pokrijte in ga postavite na toplo za približno 2 uri, da vzhaja.
Orehe na drobno sesekljajte ter jih skupaj z odcejenim suhim sadjem in medom vgnetite v testo. Testo razdelite na 12 koščkov in jih položite v namaščene in pomokane modelčke (prostornine 100 ml). Kruhke pustite vzhajati 15 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).
Kruhke postavite v pečico in jih pecite približno 30 minut. Pečene kruhke vzemite iz pečice in jih po 10 minutah zvrnite iz modelčkov.
Popolnoma ohlajene vsakega posebej zavijte v aluminijasto folijo in jih pustite počivati najmanj teden dni, da razvijejo polno aromo.
Čas priprave: približno 3 ure 15 minut.
Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 31 g.
Iz Lise
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?