Recept za sadne kruhke

28. 11. 2012
Recept za sadne kruhke (foto: Arhiv revije Lisa)
Arhiv revije Lisa

Z veliko sadja in malo moke.

Za približno 12 kosov potrebujete:
  • 400 g mešanega suhega sadja
  • 1 bio pomarančo
  • 2 žlici pomarančnega likerja (po želji)
  • 1 zvrhano žličko suhega kvasa
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 žlico praška za kislo testo
  • 100 g polnozrnate ržene moke
  • ½ žličke soli
  • 100 g orehov
  • 50 g tekočega medu
Priprava:

Suho sadje na drobno sesekljajte. Pomarančo operite pod vročo vodo in jo osušite. Lupino naribajte, sok pa iztisnite. Lupino in sok zmešajte s suhim sadjem in dodajte liker. Mešanico pustite stati približno 2 uri.

Zmešajte približno 100 ml mlačne vode, kvas, sladkor, kislo testo, moko in sol. Testo pokrijte in ga postavite na toplo za približno 2 uri, da vzhaja.

Orehe na drobno sesekljajte ter jih skupaj z odcejenim suhim sadjem in medom vgnetite v testo. Testo razdelite na 12 koščkov in jih položite v namaščene in pomokane modelčke (prostornine 100 ml). Kruhke pustite vzhajati 15 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).

Preprosti načini, kako se na naraven način znebiti os in sršenov

Kruhke postavite v pečico in jih pecite približno 30 minut. Pečene kruhke vzemite iz pečice in jih po 10 minutah zvrnite iz modelčkov.

Popolnoma ohlajene vsakega posebej zavijte v aluminijasto folijo in jih pustite počivati najmanj teden dni, da razvijejo polno aromo.

Čas priprave: približno 3 ure 15 minut.
Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 31 g.

Iz Lise