Špinača vsebuje zelo veliko železa, betakarotena in vitamina C, zato si jo le pogosteje privoščite. Mlada vam bo všeč tudi v surovi obliki, v solati.
Piščanec z gorgonzolo in špinačo
Združitev zanimivih okusov
Za 4 osebe potrebujete:
- 500 g belušev
- 4 fileje piščančjih prsi (po 150 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- mleto sladko papriko
- 200 ml juhe
- kos gorgonzole
- 300 g zamrznjene špinače
Priprava:
1. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj). Beluše olupite in jim odrežite olesenele dele. Meso oplaknite in ga osušite.
2. V večji ponvi segrejte olje. Na njem nato z vsake strani približno 2 minuti pecite fileje, da se obarvajo lepo rjavo. Začinite jih s soljo, poprom in mleto papriko.
3. Beluše porazdelite po dnu namaščenega modela in jih prelijte z juho. Na beluše položite piščančje fileje in po njih razporedite špinačo. Potresite jo s koščki gorgonzole. Vse skupaj pecite 35 do 45 minut in jed takoj postrezite.
Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.
Na osebo: približno 280 kcal, beljakovine: 41 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 2 g.
Nežen ribji filet
Za zdravi špinačni posteljici
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 ribje filete (po 160 g)
- sol, poper
- 200 g ribje osnove (ali zelenjavne juhe)
- 4 žlice oljčnega olja
- 600 g špinače
- 1 čebulo
- 2 stroka česna
- nariban muškatni orešek
Priprava:
1. Ribje filete oplaknite, jih osušite in začinite s soljo in poprom. Ribjo osnovo zavrite z 1 žlico olja in v njej nato 5 do 7 minut pri nizki temperaturi kuhajte ribje filete.
2. Špinačo temeljito operite, jo očistite in malce odcedite. Olupite čebulo in česen ter oboje zrežite na majhne kocke. Popražite na preostalem olju. Dodajte špinačo in jo malce podušite pri nizki temperaturi ter na pol pokriti posodi. Začinite jo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Postrezite s poširano ribo in okrasite s krhlji limone.
Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo: približno 360 kcal, beljakovine: 40 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 9 g.
Piščanec s špinačo
Sočna in vitaminska jed
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 fileje piščančjih prsi (po 150 g)
- 800 g krompirja, ki se ne razkuha
- 2 čebuli
- 400 g špinače
- 2 žlici repičnega olja
- sol, poper
- nariban muškatni orešek
Priprava:
1. Piščančje fileje oplaknite, jih osušite in jih zrežite na koščke.
2. Nato očistite še zelenjavo: olupite krompir, ga operite in zrežite na koščke, čebulo olupite in jo zrežite na krhlje, špinačo operite in očistite, jo zrežite na majhne koščke in odstranite večje peclje.
3. V ponvi segrejte olje in na njem dobro popecite meso. Začinite ga s soljo in poprom, ga vzemite iz ponve in ga odcedite na kuhinjskem papirju. Na maščobo stresite krompir in ga med obračanjem pecite približno 20 minut. Pet minut pred koncem kuhanja mu primešajte še špinačo in čebulo. Dodajte še piščančje koščke in jih malce segrejte. Jed začinite s soljo, poprom in muškatnim oreškom.
Čas priprave: približno 55 minut.
Na osebo: približno 350 kcal, beljakovine: 41 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 27 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?