Kuhanje in kulinarika sta večkrat področji raziskovanja in umetnosti v pripravi. Tokrat pa bo v Sloveniji predstavljen revolucionaren način kuhanja, ki podira meje in postavlja nove smernice v pripravi kakovostne hrane.
Kuhanje z elektroporacijo, ki z minimalnim segrevanjem ohranja vitamine in antioksidante, omogoča prehranjevanje s čim bolj svežo, zdravo in kar se da malo obdelano in predelano hrano.
Kuhalnik za kuhanje s pomočjo elektroporacije
Med 6. in 10. septembrom 2015 se bo v Portorožu odvil 1. Svetovni kongres o elektroporaciji, ki bo organiziran na pobudo enega od so-organizatorjev in najvidnejšega strokovnjaka področja v Sloveniji in tudi svetu, prof. dr. Damijana Miklavčiča, ki prihaja iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.
Na kongresu bo nizozemsko podjetje IXL predstavilo zanimiv kuhalnik, ki so ga razvili pred kratkim: Nutri-Pulse® – the e-cooker®, napravo za kuhanje hrane z uporabo elektroporacije. Ker potrebujemo vodo za električno prevodnost, se hrana pripravlja na jušni osnovi, skuhana je v nekaj sekundah, način pa spreminja dojemanje kuhanja in prehranjevanja.
Nad elektroporacijo navdušen tudi lastnik restavracije z Michelinovima zvezdicama
Z elektroporacijo je hrana kuhana v trenutku, zagotavlja izjemno hranljivost, okus in barvo hrane. Razlog je v pripravi živil brez segrevanja in pregrevanja, saj pri običajnem kuhanju lahko s pretiravanjem pri uničevanju bakterij uničimo tudi vitamine in druge koristne sestavine. Z elektroporacijo povečamo prepustnost celične membrane, kar naredi hrano prebavljivo.
To inovativno pripravo hrane je preizkusil tudi eden izmed šefov restavracij z dvema Michelinovima zvezdicama, ki je bil nad novo metodo navdušen. Z uporabo elektroporacije zmanjšamo količino porabljene energije za ekstrakcijo in pasterizacijo, skrajšamo čas priprave, poleg tega pa zaradi netermične narave delovanja elektroporacije hrana ostaja bolj sveža in polnega okusa. Nutri-Pulse® – napravo za kuhanje hrane z elektroporacijo bo na kongresu predstavilo nizozemsko podjetje IXL. Takšen način priprave hrane spreminja dojemanje kuhanja, hrano, pripravljeno z metodo elektroporacije, pa bodo lahko poskusili tudi obiskovalci kongresa.
Za kuhanje, predelavo hrane, zdravljenje raka in čiščenje vode
Elektroporacija je pojav in hkrati orodje, uporabno tako v medicini kot v biologiji, biotehnologiji in ekologiji, njena uporabnost pa se še naprej razvija. Zaradi svoje učinkovitosti, varnosti in vsestranskosti velja elektroporacija za metodo prihodnosti. Poleg tega, da je uporabna pri ekstrakciji sladkorja in drugih snovi iz celic, omogoča lažje pridobivanje sokov iz sadja in zelenjave ter za kuhanje in pasterizacijo hrane, je med drugim izjemno učinkovita tudi pri zdravljenju rakavih obolenj, za gensko terapijo in pri čiščenju vode.