Ta riba dela čudeže za možgane in srce: kilogram stane približno 4 evre, priporočajo pa jo tudi zdravniki

8. 12. 2025
Ta riba dela čudeže za možgane in srce: kilogram stane približno 4 evre, priporočajo pa jo tudi zdravniki (foto: Instagram @laurie.cdr (Posnetek zaslona))
Instagram @laurie.cdr (Posnetek zaslona)

Ta riba ni samo okusna in vsestranska, temveč tudi lahka za prebavo in zelo zdrava. Zdravniki jo pogosto priporočajo, saj krepi imunski sistem ter izjemno dobro vpliva na možgane in srce.

Ribe so dragocen vir vitaminov, mineralov in aminokislin. Ko govorimo o ribah, pogosto pomislimo na lososa, tuno, morda tudi orado ali brancina. A obstaja še ena riba, ki je cenovno ugodnejša, hkrati pa vsebuje veliko beljakovin in razmeroma malo kalorij. To je oslič.

Ker ima nizko energijsko vrednost, sodi med dietna živila. Sto gramov osliča vsebuje približno 80 odstotkov vode, 0,85 grama maščob in 17,2 grama beljakovin. Bogat je z vitamini B1 in B2 ter kalijem, kalcijem in fosforjem. Vse to pozitivno vpliva na kosti, delovanje možganov in zdravje srca.

Oslič je ena najbolj razširjenih rib v Jadranu. Zraste lahko do enega metra in doseže težo do 15 kilogramov. Najraje živi v globljih predelih morja na peščenem ali muljastem dnu. Je izrazito "požrešna" riba, ki se hrani z manjšimi ribami in rakci. Belo meso osliča je mehko, nemastno in zelo okusno. Najpogosteje ga cvremo ali pečemo na žaru, odličen pa je tudi v brodetu, juhah ali sušen.

Strokovnjakinja za psihologijo barv priporočila vas, ki izboljšuje razpoloženje

Za vse, ki imate težave s holesterolom, je oslič še posebej dobra izbira. Vsebuje le okoli 0,3 grama maščob, hkrati pa je bogat z omega 3 maščobnimi kislinami, ki pomembno ščitijo srce.

Dobra novica je tudi to, da je oslič cenovno lahko precej ugoden: za kilogram zamrznjenega osliča lahko odštejete le dobre 4 evre.

Vir: krstarica.com

Starinska jed brez kapljice olja: s svojim okusom navdušuje prav vse