To so najbolj škodljive vrste rib: zvišujejo holesterol in povzročajo vnetja

12. 9. 2025
To so najbolj škodljive vrste rib: zvišujejo holesterol in povzročajo vnetja (foto: Profimedia)
Profimedia

Ribe prinašajo številne koristi za zdravje, a obstajajo določene vrste, s katerimi ne gre pretiravati.

Ribe, postrežene s svežo solato, krompirjem in blitvo ali z dušeno zelenjavo, zvenijo okusno in zdravo. Toda, ali so ribe, ki jih redno uživamo, res koristne za naše telo? Ne nujno. Določene ribe lahko, zlasti v prekomernih količinah, nevarne za zdravje.

Strokovnjaki svetujejo uživanje rib, kot so skuša, sled, trska, losos in sardine. Ob tem pa ni vseeno, od kod živilo izvira. Ribe iz Atlantika in Pacifika so običajno boljša izbira, saj vsebujejo manj težkih kovin.

Uživanje rib je sicer priporočljivo, saj vsebujejo omega-3 maščobne kisline, vitamine D, E, A in B, ter minerale. Prav tako so dober vir beljakovin. Vendar pa ni vsaka riba enako koristna.

Katere so torej tiste vrste rib, pri katerih je pomembna zmernost?

Tuna

Tuna lahko vsebuje težke kovine, zato je pomembna zmernost. Posebno previdne morajo biti nosečnice in ženske, ki načrtujejo nosečnost, zelo omejene količine pa se priporočajo tudi za otroke.

Dogodek na Krku sprožil val ogorčenja: "Kako lahko narediš kaj takega"

Panga

Pogosto slišimo, da so ribe zdrave zato, ker predstavljajo odličen vir omega-3 maščobnih kislin. A panga je tista izjema, ki te snovi praktično nima. Te ribe so prav tako pogosto gojene v zelo slabih pogojih: vzrejajo se na majhnih območjih, kar preprečuje njihovo naravno razmnoževanje, zato jim dajejo hormonske injekcije, kar lahko negativno vpliva na samo kakovost živila.

Tilapia

Še ena vrsta rib, ki se pogosto pojavlja v intenzivni pridelavi, je tilapia. Podobno, kakor pri pangi, tudi to vrsto rib gojijo v umetnih bazenih, ki so pogosto onesnaženi, ribam pa dodajajo dodatke za pospeševanje rasti. Tilapia prav tako vsebuje velike količine arahidonske kisline iz skupine omega-6 maščobnih kislin, katere prekomerno uživanje lahko povzroči vnetja in srčne bolezni ter pospeši staranje celic.

Smuč

Smuč ima pusto meso, bogato z beljakovinami in vitaminom A, vendar določene vrste vsebujejo zelo malo omega-3 maščobnih kislin. Poleg tega je lahko bogat s palmitinsko kislino, ki prispeva k tvorbi slabega holesterola (LDL).

Ameriški metuljček 

Ameriški metuljček oziroma "butterfish" vsebuje težko prebavljive snovi, ki lahko pri pogostem uživanju povzročijo prebavne težave, kot so driska, slabost in bruhanje.

Škampi

Pogoji gojenja škampov so pogosto sporni, poleg tega pa lahko prispevajo k povišanju slabega holesterola.

Če torej povzamemo: niso vse ribe enako koristne. Strokovnjaki priporočajo skuše, sled, trske, losose in sardine, še posebej iz Atlantika ali Pacifika. To pa nikakor ne pomeni, da bi se ostalim vrstam morali povsem izogibati. Pomembno je le, da smo previdni in zmerni pri količini.

Vir: espresso.co.rs

Zakaj se infarkt in možganska kap pojavljata tudi pri navidezno zdravih ženskah?