Kljub temu, da so ribe preprosta, lahko prebavljiva in okusna jed, vsebuje ribje meso verjetno več zdravih sestavin kot katera koli druga hrana. Raziskave pa so pokazale tudi, da ribe iz konzerve ohranjajo enako hranilno vrednost kot sveže ribe.
Žal ni vedno mogoče, da užijemo svežo ribo, vendar se lahko zanesemo na drugo, bolj praktično rešitev, na primer konzervirano ribo. Živilo iz pločevink je konzervirano, brez dodanih kemikalij za konzerviranje, zato si ribo iz pločevinke lahko privoščimo s slastjo in čim pogosteje. V splošnem so ribe v konzervah izredno bogat vir beljakovin. Če se ukvarjamo s športom, pa so beljakovine v našem jedilniku še pomembnejše, saj prispevajo k povečanju mišične mase.
Vitamini in omega 3
Telo ne more samo proizvesti omega 3 maščobnih kislin, zato jih moramo dobiti iz hrane. Ker je riba edino živilo, ki zagotavlja te potrebne maščobne kisline v primernih količinah, zdravstveni delavci priporočajo vnos vsaj 3-4 ribjih obrokov na teden.
Poleg tega ribje meso zagotavlja veliko količino mineralov, fluorida, selena, joda in fosforja (katerih velikokrat primanjkuje v ostalih živilih), ki prispevajo k delovanju obtočnih, mišičnih in možganskih funkcij. Zavedati se moramo, da so ribe, ki vsebujejo velike količine esencialnih maščob (npr. losos in skuša), še posebej bogate z vitamini A, D in E.
Konzervirana tunina je dobra alternativa sveži ribi. Zagotavlja enako hranilno vrednost, ne vsebuje konzervansov in je skrbno nadzorovana. Je živilo, bogato s sestavinami, potrebnimi za naše zdravje: prvovrstnimi beljakovinami, fosforjem, vitamini, minerali in omega 3 esencialnimi maščobnimi kislinami.
Skuša je ena izmed najbolj koristnih vrst rib. Vsebuje: vitamin A, kalcij, železo in velik del priporočenega dnevnega vnosa omega 3 esencialnih maščobnih kislin.
Losos v konzervi ohranja ista hranila, kot jih najdemo v sveži ribi, vsebuje pa še več vitamina D. 100 g vsebuje 130 mikrogramov, v primerjavi s 87 mikrogrami v isti količini svežega lososa. Konzerviran losos vsebuje tudi omega 3, kalcij, cink, magnezij in fosfor.
Ena pločevinka vsebuje enako količino kalcija kot kozarec polnomastnega mleka in veliko vitamina D, ki pripomore k absorpciji le-tega.
Recept za športnike:
Ribe imajo enake kalorije vendar več beljakovin kot ...
- Polovica banane vsebuje enako količino energije kot 80 g konzerva odcejene tunine v naravnem soku, ampak samo 1/10 beljakovin.
- 150 g konzerva odcejenega lososa v oljčnem olju vsebuje enako količino kalorij kot 81 g avokada (približno polovica), ampak petkrat več beljakovin in le za polovico maščob.
- 80 g odcejene tunine v oljčnem olju vsebuje približno enako količino kalorij kot eno jajce, ampak vsebuje skoraj enkrat več beljakovin.
- 125 g konzerva odcejenih filejev skuše v oljčnem olju vsebuje enako količino kalorij kot 96 g zrezek teletine, več beljakovin in enako količino maščob.
- 80 g konzerva odcejene tunine Rio Mare v oljčnem olju vsebuje približno enako količino kalorij kot polovica hrenovke (iz mešanega svinjskega in govejega mesa), vendar enkrat več beljakovin in le za polovico maščob.
Rio Mare nepogrešljiv na milijonih miz
Rio Mare izbira najboljše ribe in s tem na vašo mizo prinaša najboljši okus. Njen uspeh leži v njeni kvaliteti:
- Rio Mare uporablja le tunino najboljše kakovosti, vrste rumenoplavuti tun, katerega naravni habitat je neonesnaženi tropski in subtropski ocean.
- Riba je skrbno izbrana, da lahko zagotavlja najvišjo stopnjo kvalitete ter je konzervirana z uporabo najčistejšega oljčnega olja in ščepcem morske soli.
- Ne vsebuje konzervansov ali dodanih arom.
Večina hranilnih vrednosti tunine, skuše, sardine in lososa, ki pridejo na naše mize, ostane nespremenjenih. - Pakirane so na takšen način, da zagotavljajo dolgotrajno konzerviranje, vsaka konzerva je kakovostno nadzorovana in omogoča uživanje dobre, kvalitetne ribe ( kar je bistveno za zdravo prehrano), celo na področjih, ki se nahajajo daleč proč od morja.
Pomembno je, da telesu priskrbite maščobne kisline omega 3. In če vam ribe v konzervi ponujajo to možnost, se odločite zanjo. Tako telesu ne boste odrekli hranljivih snovi, ki jih zagotavljajo ribe. Kljub temu pa svoj jedilnik obogatite tudi s svežimi.