Ali pred kuhanjem operete riž? No, kuharski šefi pravijo, da to vedno ni dobro početi, a tu je razlog, zaradi katerega boste vseeno hoteli riž oprati pred pripravo vaših specialitet.
Ker je preprost za pripravo, se riž pogosto znajde kot priloga na krožniku. Ga tudi sami radi pripravite? No, pred pripravo se mnenja že začnejo deliti: nekateri pravijo, da bi riž morali vedno oprati, drugi pa, da to ni potrebno.
- Preverite tudi: To je glavna napaka, ki jo ljudje delajo na aplikacijah za zmenke: zato ste neuspešni!
Kaj pravijo kuharji?
Kuharski strokovnjaki razlagajo, da z izpiranjem riža zmanjšamo količino škroba. Zato je voda, v kateri izperete riž, motna. Pri določenih jedeh je pranje riža priporočeno, takrat ko je pomembno, da so zrna med seboj ločena. Pri drugih jedeh, kot je rižota, paella, razni riževi pudingi in podobno pa je zaželjeno, da je riž lepljiv in kremast, zato ga je bolje takoj skuhati brez izpiranja.
Ravno nasprotno pa je pokazala raziskava iz leta 2019, ki je primerjala, 3 različne vrste riža. Raziskovalci so testirali ravno to: ali riž zares izgubi lepljivost in ali je razlika v trdoti, če je opran ali neopran. Odkrili so, da razlike ni.
Bi morali riž v vsakem primeru oprati?
Z izpiranjem naj bi z riža spravili prah, luščine in druge koščke, ki so prišli vmes. To drži, vendar obstaja še en razlog, zakaj bi morali to vedno storiti: mikroplastika.
V hrani je že bila najdena mikroplastika, med drugim tudi v rižu. Raziskava iz leta 2021 je pokazala, da lahko z izpiranjem iz riža odstranimo do 20 % mikroplastike. Izkazalo se je tudi, da ni pomembno, ali je riž v plastični ali papirnati embalaži, saj vsebuje enako raven mikroplastike. Obstaja pa razlika v tem, ali je riž "instant" (torej predkuhan) ali kupite nekuhanega in ga pripravite sami: prvi vsebuje do štirikrat več mikroplastike kot drugi.
Žal pa s pranjem ne boste odstranili bakterij, vendar ne skrbite, saj ne bodo preživele visokih temperatur med kuhanjem. Bolj bi vas moralo skrbeti, kako dolgo hranite skuhan riž, saj čisto vseh bakterij ne odstranite s toplotno obdelavo. Če kuhan riž predolgo stoji, se lahko aktivirajo spore teh bakterij in sprožijo veliko bolezni.
Če ga že hranite za npr. naslednji dan, ga dajte na hladno in ponovno pogrejte, preden ga zaužijete.
Prisluhnite aktivni podkastu!
Prehranska strokovnjakinja opozarja: "Slovenci imamo slab odnos do hrane"
V pogovoru nam je strokovnjakinja Dajana Smolnik, mag. dietetike, pojasnila, kako lahko izboljšamo svoj odnos do hrane, v čem se razlikujejo motnje hranjenja in motnje prehranjevanja, kdo je najbolj nagnjen k motnjam hranjenja ter še veliko več.
Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič