Če niste alergični nanje in radi uživate arašide, potem morate veste tudi, kaj povzročijo telesu.
Arašidi zaradi znane alergije, ki jo imajo nekateri nanje, nimajo ravno dobrega ugleda, pa vendar ali jim delamo krivico? Poglejmo, kaj se zgodi v telesu, ko jih pojeste.
Arašidi začuda ne sodijo med oreščke, kamor bi jih uvrstili na prvi pogled, pač pa med stročnice, kjer je tudi grah, soja in leča. In čeprav boste sedaj rekli, da verjetno nimajo tako dobrih lastnosti kot oreščki, se motite. Pravzaprav jim pripisujemo kar nekaj dobrih posledic na telo.
Arašidi so na primer idealni za večerne prigrizke, njihov triptofan pomirja in spodbuja prijetno spanje. Njihova linolna kislina skrbi za lepo polt.
Tudi ko govorimo o zdravju srca, več pozornosti dobijo orehi in mandlji, vendar arašidi prav tako dobro vplivajo nanj, poleg tega so cenejši od marsikaterih oreščkov. Znižujejo ravni "slabega" holesterola in lahko celo preprečijo tvorjenje manjših krvnih strdkov. Posledično imate manjše tveganje, da doživite srčni napad.
Po arašidih naj posežejo vsi, ki želijo vzdrževati svojo težo ali izgubiti kakšen kilogram (o čemer se sicer posvetujte z osebnim trenerjem), saj so polni beljakovin, zato boste siti dlje časa. To pomeni manj nezdravih prigrizkov in ne bo potrebe po strogih dietah, ki od vas zahtevajo stradanje. Tega v nobenem primeru ne priporočamo. Poleg beljakovin arašidi vsebujejo tudi vlaknine, ki pomagajo blažiti vnetja v telesu.
Poleg tega so odličen vir:
- magnezija
- folatov
- vitamina E
- bakra
- aminokisline arginin
Za vas imamo odličen recept!
Pripravite sladico iz arašidovega masla in oreščkov.
Potrebujete naslednje sestavine:
- 250 g polnozrnatih piškotov
- 200 oreščkov (arašidov)
- 200 g masla
- 100 g arašidovega masla
- 200 g temne čokolade
Piškote in oreščke zdrobite na manjše koščke.
V kozici stopite navadno arašidovo maslo, zadnjih nekaj minut pa vmešajte še arašidovo maslo. Ko se sestavini povežeta, jim primešajte še zdrobljene piškote in oreščke. Vse skupaj stresite v pekač, obložen s peki papirjem in postavite v hladilnik za 30 minut.
Čokolado stopite na pari in jo prelijte čez maso v pekaču. Vse skupaj postavite v hladilnik še za 1 uro, nato pa sladico narežite na kocke in postrezite.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?