Kruh se vedno poda zraven. Toda k siru brie in podobnim se poda še toliko več. Ali pa, ste že kdaj poskusili edamca s kislimi kumaricami ali pa čedar z indijskimi oreščki?
Sir je slasten že sam po sebi, z izbranimi prilogami pa je še boljši. Nasprotja se privlačijo.
Hrustljavi oreščki se podajo k mehkemu siru: na primer chaumes s pistacijami.
Aromatično in sladko: sir s plemenito plesnijo z akacijevim medom ali kozji sir s sivkinim medom.
Dražljaji za nebo: rokfor, namočen v portovcu, ali parmezan, nakapan z balzamičnim kisom.
S pikantnimi čatniji in marmeladami se naš priljubljeni sir spremeni v pravi užitek za sladokusce. Lahko uporabite sadje (slivov, češnjev, borovničev čatni) ali pa zelenjavo (paradižnikov, čebulni čatni). Sladko-ostre arome samo še poudarijo aromo sira.
Pravilno shranjevanje sira
Različne sire zložite skupaj le, kadar jih postrežete. Shranjujte jih v predalu za zelenjavo. Parmezan zavijte v papir za peko, sir z modro plesnijo v aluminijasto folijo z luknjicami, trde sire in sire za rezanje pa v poseben papir z zračno folijo, mehke sire pa v folijo.
Brusnični čatni s figami
Za 4 osebe: 2 figi (kocke), 2 šalotki (kocke), 2 noževi konici nastrganega ingverja, 2 klinčka, 2 žlici sadnega kisa, 160 g suhih brusnic, 3 žlice sladkorja in po 2 krepka ščepca soli, muškata in čilijevih kosmičev in 150 ml vode pustite lahno vreti 15 do 20 minut.
Mešanico nato še enkrat začinite in jo za 2 uri postavite v hladilnik. Zraven tekne denimo pečen kamamber z gorčično skorjico.
Pikantno: čebulni confit
Za 5 kozarčkov po 150 ml: 450 g čebulnih obročev, fileje 1 pomaranče, 2 žlici pomarančnega soka, 2 olupljeni jabolki (kocke), 60 g sultanin, 1 žličko timijanovih lističev, 100 g rjavega sladkorja, 190 ml goveje juhe in 60 ml vermuta pustite lahno vreti približno 15 minut.
Začinite z 2 žlicama svetlega balzamičnega kisa, 1 žlico pomarančne marmelade, 1 noževo konico mletega pimenta in 1 žličko soli. Še vroče napolnite v sterilizirane kozarce in jih zaprite.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?