Namigi in triki za izbiro, čiščenje in pripravo školjk.
Školjke sicer jemo v vseh letnih časih, vendar je njihova aroma najbolj intenzivna pozimi. Sveže školjke so zaprte ali pa se hitro zaprejo, če z njimi potrkamo ob trdno površino. Vse druge morate takoj zavreči! Enako velja za školjke, ki se po kuhanju ne odprejo. Le pri svežih pokrovačah je lahko lupina lahno odprta.
Najbolj priljubljene školjke:
1 Pokrovače
Njeno okroglo belo meso (oreh) ima oreškasto sladek okus. Oranžen ikrnik ima močno morsko aromo. Meso školjke se peče v olju ali pa se popeče v lupini. Ikrnik tekne v rižotah ali ribjih omakah. Surove zamrznjene školjke odtajajte čez noč. Lupino sveže školjke boste zlahka odprli s kuhinjskim nožem.
2 Ostrige
Meso se popopra in nakapa z malce limone, nato pa poje surovo iz lupine in dobro prežveči. Školjka ima oreškast okus. Vsakomur to ne ustreza najbolje. Poskusite ostrige s hrustljavo skorjico – lahko jih gratinirate v lupini ali pa jih cvrete. Za odpiranje potrebujete poseben nož za ostrige.
3 Klapavice
Tipičen je vonj po morju in algah. Najprej jih dobro očistite, nato pa jih približno 5 minut kuhajte v majhni količini tekočine (na primer prevretek iz vina in zelenjave) in v posodi, ki bo dovolj velika zanje tudi, ko se odprejo.
4 Lepotke ali vongole
Za 30 minut jih namočite v slano vodo. Nato jih približno 5 minut soparite v vinu ali juhi, da se odprejo. Podaje se k testeninam in na pici.
Klapavice najprej očistite in nato odstranite laske
Čiščenje
![](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2015/01/07/skoljke-4_bigimage.jpg)
Če je lupina umazana, jo je treba dobro očistiti z grobo krtačo, drugače pa školjke zgolj oplaknite pod hladno vodo.
Odstranite laske
![](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2015/01/07/skoljke-2_bigimage.jpg)
S prsti potegnite laske. Če gre težje, si pomagajte s kuhinjsko krpo. Če želite, lahko z lupine odstranite tudi apnenčaste tvorbe, ni pa nujno. Školjke še enkrat oplaknite
Uživanje
![](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2015/01/07/skoljke-3_bigimage.jpg)
Prazne lupine lahko uporabite za 'pribor', s katerim boste pojedli školjke.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija