Rahel in kremen s hrustljavo skorjico – klasična sladica tokrat s skutnim nadevom
Za 16 kosov potrebujete
- 225 ml mleka
- 1 kocko kvasa
- 50 g sladkorja
- 75 g zmehčanega masla
- 2 jajci
- 1 noževo konico soli
Za oblogo:
- 125 g masla
- 150 g sladkorja
- 200 g mandljevih lističev
Za nadev:
- 6 listov želatine
- 500 ml mleka
- 50 g škroba
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljeve arome (približno 9,6 ml)
- 500 g skute
Priprava
Za pripravo testa segrejte mleko. Na vrhu kupčka moke naredite jamico. Vanjo nadrobite kvas, ga pomešajte z malce mleka, moke in 1 žličko sladkorja. Pustite vzhajati približno 15 minut. Nato dodajte preostalo mleko, sladkor, maslo, jajci in sol. Vse skupaj dobro pregnetite, skledo pokrijte in pustite, da testo vzhaja približno 45 minut. Nato ga razvaljajte v pomaščenem pekaču in ga pustite vzhajati še 10 minut.
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Za pripravo obloge zmešajte tekoče maslo, sladkor in mandlje. Z mandljevo maso premažite testo in ga pecite približno 2 minut.
Namočite želatino. Gladko zmešajte 100 ml mleka in škrob. 400 ml mleka, sladkor in vaniljevo aromo segrejte. Vmešajte škrob in malce pokuhajte. Želatino ožemite in jo stopite v tekočini. Posodo pokrijte in kremo ohladite.
Nato ji primešajte skuto. Pečeno testo zrežite na štiri dele in jih vodoravno prerežite. Po spodnjem delu premažite kremo, pokrijte z drugim delom testa in kose zrežite na rezine.
Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut + vzhajanje 70 minut.
Na kos: približno 460 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 50 g.