Enolončnica z zeljem po receptu naših babic: jed, ki vas bo navdušila s božanskim okusom in preprosto pripravo

5. 12. 2024
Deli
Enolončnica z zeljem po receptu naših babic: jed, ki vas bo navdušila s božanskim okusom in preprosto pripravo (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako pripraviti "sladko zelje"?

Zelje je zaradi svoje bogate sestave pravo "superživilo", ki krepi zdravje in nas založi s pomembnimi hranili. Uporabimo ga lahko v številnih jedeh, med drugim tudi v enolončnicah.

Ne spreglejte:

Na naših tleh je zelje ena glavnih zvezd jesenskih jedilnikov. Včasih je bilo v Jugoslaviji zelo cenjeno: pripravljali so ga za kisanje ali pa v obliki preproste solate, ki je bila stalnica na domačih mizah.

"Sladko zelje" je med enolončnicami tista jed, ki jo ljudje bodisi obožujejo, bodisi zavračajo zaradi specifičnega vonja. Vendar pa lahko s skrbno izbranimi začimbami in kakovostno pripravo dosežete odličen okus, zato je čas, da tej jedi date priložnost tudi, če je do sedaj niste marali!

Med prenavljanjem hiše našla mino

Recept za najboljše sladko zelje

Sestavine:

  • 2 kg zelja;
  • 150 g čebule;
  • 300 g korenja;
  • 400 g piščančjega mesa;
  • 4 žlice olja;
  • 1 čajna žlička soli;
  • 1,5 čajne žličke suhega začimbnega mešanice po okusu;
  • 1/2 čajne žličke paprike v prahu;
  • 1/2 čajne žličke popra;
  • voda po potrebi (250–800 ml).

Priprava:

  • Čebulo drobno nasekljajte in jo v večji posodi popražite na olju, dokler ne postekleni. Dodajte naribano korenje, posolite, posodo pokrijte in pustite, da se vse skupaj duši 3–4 minute.
  • Piščančje meso očistite, narežite na manjše kose in ga dodajte k korenju. Vse skupaj pražite toliko časa, dokler meso rahlo ne zadiši.
  • Polovico zelja narežite, dodajte v posodo, premešajte, pokrijte in dušite 3–4 minute.
  • V posodo dodajte vse začimbe, premešajte in vse skupaj dušite še 3 minute. Nato dodajte preostanek narezanega zelja, ponovno premešajte in pustite, da se vse skupaj kuha še 5 - 10 minut, dokler zelje ne spusti nekaj vode.
  • V lonec nato dolijte še 250 - 300 ml vode in vse skupaj kuhajte še 20 minut. Nato dodajte še približno pol litra vode in kuhajte še 10 - 15 minut, dokler se jed ne zgosti.
  • Kuhano enolončnico postrezite s kruhom ali kuhanim krompirjem.

Vir: kafe.rs

(Bonus video) Leon Bedrač: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja"

Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven