Kako pripraviti "sladko zelje"?
Zelje je zaradi svoje bogate sestave pravo "superživilo", ki krepi zdravje in nas založi s pomembnimi hranili. Uporabimo ga lahko v številnih jedeh, med drugim tudi v enolončnicah.
Ne spreglejte:
- Svojemu golažu vedno dodajte to sestavino: poskrbeli boste za nepozaben okus in meso, ki se kar topi v ustih
 - Ženske, ki varajo, pogosto izrečejo te 3 stavke (eden od njih bo vas presenetil)
 
Na naših tleh je zelje ena glavnih zvezd jesenskih jedilnikov. Včasih je bilo v Jugoslaviji zelo cenjeno: pripravljali so ga za kisanje ali pa v obliki preproste solate, ki je bila stalnica na domačih mizah.
"Sladko zelje" je med enolončnicami tista jed, ki jo ljudje bodisi obožujejo, bodisi zavračajo zaradi specifičnega vonja. Vendar pa lahko s skrbno izbranimi začimbami in kakovostno pripravo dosežete odličen okus, zato je čas, da tej jedi date priložnost tudi, če je do sedaj niste marali!
Recept za najboljše sladko zelje
Sestavine:
- 2 kg zelja;
 - 150 g čebule;
 - 300 g korenja;
 - 400 g piščančjega mesa;
 - 4 žlice olja;
 - 1 čajna žlička soli;
 - 1,5 čajne žličke suhega začimbnega mešanice po okusu;
 - 1/2 čajne žličke paprike v prahu;
 - 1/2 čajne žličke popra;
 - voda po potrebi (250–800 ml).
 
Priprava:
- Čebulo drobno nasekljajte in jo v večji posodi popražite na olju, dokler ne postekleni. Dodajte naribano korenje, posolite, posodo pokrijte in pustite, da se vse skupaj duši 3–4 minute.
 - Piščančje meso očistite, narežite na manjše kose in ga dodajte k korenju. Vse skupaj pražite toliko časa, dokler meso rahlo ne zadiši.
 - Polovico zelja narežite, dodajte v posodo, premešajte, pokrijte in dušite 3–4 minute.
 - V posodo dodajte vse začimbe, premešajte in vse skupaj dušite še 3 minute. Nato dodajte preostanek narezanega zelja, ponovno premešajte in pustite, da se vse skupaj kuha še 5 - 10 minut, dokler zelje ne spusti nekaj vode.
 - V lonec nato dolijte še 250 - 300 ml vode in vse skupaj kuhajte še 20 minut. Nato dodajte še približno pol litra vode in kuhajte še 10 - 15 minut, dokler se jed ne zgosti.
 - Kuhano enolončnico postrezite s kruhom ali kuhanim krompirjem.
 
Vir: kafe.rs