Kaj se zgodi s telesom, če si privoščite kepico sladoleda?

9. 6. 2024
Deli
Kaj se zgodi s telesom, če si privoščite kepico sladoleda? (foto: Instagram @sveniasenia (Posnetek zaslona))
Instagram @sveniasenia (Posnetek zaslona)

Na kaj najprej pomislite na vroč poletni dan? Ali ob besedi poletje? Sladoled, kaj pa drugega! Poglejmo, kaj vse se skriva v njem in ali bo škodil vaši postavi. 

Sladoled in poletje gresta z roko v roki in težko bi preživeli teh nekaj vročih mesecev brez kepice sladoleda. Toliko okusov in ohladitev v hipu poskrbita, da se mu zares težko upremo. Pa vendar, ste se kdaj vprašali, ali je zdravo pojesti vsak dan en sladoled? Koliko jih pravzaprav pojeste v enem tednu, ali v celem mesecu? Kaj pa, ko ste na morju? Poglejmo, kje so zdrave meje. 

Ne spreglejte:

Lahko sladoled poleti jemo vsak dan? 

Sladoled se zdi popoln poletni prigrizek in brez sladoleda zagotovo ne mine poletje. Ne skrbite, ne svetujemo vam, da se mu v celoti odpoveste, pač pa da ugotovite, koliko ga sploh pojeste. Ko boste imeli pred seboj številke, boste vedeli, ali škodujete svoji prehrani, ali je sladoled le občasen prigrizek ob pretežno zdravem jedilniku. Vsakokrat, ko pojeste sladoled, si to zabeležite v zvezek ali označite v koledar na telefonu. Konec tedna preštejte, koliko sladoledov ste pojedli. 

Preden si privoščite naslednjo skodelico ledene kave s kepico sladoleda, pa preberite, koliko sladoleda je zdravo pojesti. 

Sladoled vsebuje nekaj vitaminov in mineralov

Res je - v sladoledu boste odkrili kar nekaj hranljivih snovi, kot so kalcij, vitamin D, vitamin A ... Kar je pomembno za zdravje. Bi lahko torej sladoled nadomestil zelenjavno prilogo na vašem krožniku? Ne ravno. Žal je temu precej majhnemu procentu hranljivih snovi, dodanih veliko več nezdravih maščob in sladkorja. Vaš posladek bo torej ponudil nekaj mineralov in vitaminov ter veliko več sladkorja in maščob. Ena kepica ne bo naredila velike škode, če jo prelijete s kupljeno ledeno kavo, pa dodate kar lepo število kalorij. Zato sladoled raje potopite v kavo, ki jo pijete običajno. 

Občutili boste padec energije

Spet smo pri količini: po eni kepici sladkorja verjetno niste občutili večjih sprememb, le počutili ste se bolje, ker ste potešili željo po sladkem in se malce ohladili. Po več kepicah ali večji količini sladkorja v skodelici, ki so mu dodani posipi in prelivi, pa se boste podali na vrtiljak vrednosti krvnega sladkorja, kar se bo poznalo pri vaši energiji. Ker boste na hitro vase vnesli veliko sladkoja, bo krvni sladkor narastel, vendar tudi hitro upadel. 

Po padcu vrednosti krvnega sladkorja boste občutili upadanje energije, zaspanost, težko boste opravljali naloge, bili aktivni ... Vse brez očitnega razloga. No, sedaj ga poznate. Če si nameravate privoščiti veliko porcijo sladoleda, to storite redko in ne ravno med službeno malico, ko boste morali nadaljevati z delom. 

Velike porcije sladoleda lahko povečajo tveganja za nekatere bolezni

Strokovnjaki svetujejo, da prigrizke, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob, jemo v zmernih količinah in ne ravno vsak dan. V nasprotnem primeru lahko hitro nadomestijo dele obrokov, npr. malico in postanejo reden del jedilnika. Ne boste opazili le kopičenja kilogramov, pač pa povečali tveganje za nekatere kronične bolezni, bolezni srca, visok holesterol, diabetes ... Vse to se zgodi na daljši rok, a vseeno bodite pazljivi. Velik težje se boste odvadili razvade, če sladoled jeste vsak dan, kot če si ga privoščite le tu in tam. 

Sladoled lahko spremenite v bolj zdrav prigrizek

Dobra novica je, da sladoled lahko pripravite tudi sami doma! Na spletni strani smo objavili kar nekaj receptov, ki jih najdete TUKAJ. Pri tem boste nadzorovali sestavine in poskrbeli za manjše količine sladkorja. Kupljenemu sladoledu pa lahko še vedno dodate sadne dodatke, chia semena, oreščke ... Kar vas bo nasitilo za dlje časa. 

Profimedia

Kako pogosto lahko torej jemo sladoled? 

Vzemite kepico najljubšega sladoleda na morju, ali ko ste na sprehodu, preizkusite nov okus, ki ga vidite v trgovini, ali kupite sladoledno banjico ... Vendar ne prav vsak dan. Jejte sladoled, ko si tega zares zaželite in imejte v mislih, kolikokrat v tednu ste ga že jedli. Kadar jeste sladoled, naj bodo ostali obroki hranljivi. In ko si zaželite osvežitve, jo včasih pripravite sami in tako preskočite sladoled.

  • Dodajte sveže sadje v grški jogurt in imejte zdravo malico. 
  • Zmiksajte smuti in ga zamrznite, da dobite sadne lučke.
  • Olupite banane, prerežite jih na polovico in vanje zapičite lesene paličice. Potopite jih v temno čokolado, postavite v zamrzovalnik in si jih privoščite kasneje. 
  • V modelčke za led dodajte borovnice, pomarančo ali drugo sadje, ki bo osvežilo vašo pijačo. 

Preberite si še: Pravijo, da ni bolj zdrave pijače od tega "kmečkega" napitka, ki so ga naše babice uporabljale kot zdravilo za številne bolezni

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič