Fige spadajo med živila, ki krepijo naše zdravje, a so tudi pomoč pri preventivi in zdravljenju bolezni.
Tako sveže kot suhe fige so zelo bogate z minerali (kalcij, magnezij, kalij), so pa tudi izjemno bogat izvor hranljivih vlaknin in še posebej polifenolov – enih od najmočnejših antioksidantov. Vse to ugodno vpliva na presnovo, pomaga pa tudi pri znižanju ravni glukoze in holesterola v krvi.
Polifenolov imajo celo več kot jabolka, borovnice, grozdje in pomaranče. Prav tako fige vsebujejo rastlinske maščobe, snovi, za katere je dokazano, da delujejo ugodno na raven holesterola v krvi.
V figah so odkrili tudi spojine s potencialnim delovanjem proti raku – benzaldehid in kumarin. Te spojine še raziskujejo, rezultati pa obetajo veliko, zlasti pri zdravljenju raku prostate.
V vsakem primeru redno uživanje fig deluje ugodno na zdravje.
Iz fig lahko pripravite tudi čudovite sladice.
Figov sladoled
Za pripravo potrebujete:
- 15 svežih fig
- 250 m polnomastnega kravjega mleka
- 250 ml sladke smetane
- vaniljev sladkor
- 5 g sladkorja (oz. sladila po vašem okusu)
Priprava:
Fige prepolovite in iz njih z žlico izdolbite sredico. Maso pretlačite z vilicami. V posodi zmešajte figovo maso, mleko, sladko smetano, vaniljev sladkor in sladkor. Nalijte v posodo in postavite v zamrzovalnik za nekaj ur.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija