Vegetarijanske praznične dobrote niso nič manj slastne od tradicionalnih pojedin. Skoraj prepričani smo, da bo takšen jedilnik razveselil celo vse tiste, ki sicer uživate meso. In sploh ni tako zapleteno.
Juha iz jabolk in zelene
Slastna krepka juha, ki je odlična predjed.
Sestavine za 8 oseb:
- 4 žlice olivnega olja
- 2 čebuli, narezani
- 1 stebelna zelena
- 1 gomoljna zelena
- 4 jabolka (reneta)
- timijan
- 2 l zelenjanvne jušne osnove
- 200 ml smetane (oz. po okusu)
- žajbelj
- praženi lešniki
- hren
Priprava:
Dve žlici olja segrejte v večji posodi. Dodajte narezano čebulo, zeleno in na srednjem ognju dušite približno 10 minut oz. dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajte gomoljno zeleno in jabolka, narezana na majhne kocke, timijan ter kuhajte še 2-3 minute. Nato prilijte jušno osnovo in začinite po okusu. Juha naj počasi vre približno 30 minut.
Juho odstavite in zmešajte s paličnim mešalnikom. Dodajte smetano.
V ponvi segrejte preostanek olja in do hrustljavega popražite žajbelj.
Juho vlijte v krožnike in okrasite z listi žajblja in lešniki ali naribanim hrenom.
Pečena buča s kvinojo in pistacijo
Poleg pa paradižnikova omaka, mariniran feta sir in granatno jabolko.
Sestavine za 6 do 8 oseb:
- 400 g buče
- olivno olje
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 50 g suhih marelic
- 50 g višenj ali brusnic
- 2 čajni žlički kumine (semena)
- 2 čajni žlički koriandra (zrna)
- 1 limona
- koriander
- 200 g kostanja (lahko vloženega)
- 1/2 čajne žličke mlete kurkume
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 100 g pistacij
- 100 g mandljev
- 100 g kuhane kvinoje ali rjavega riža
- 2 jajci (za vegane: 2 žlici chia semen, namočenih v 6 žlicah vode)
- 1 granatno jabolko
Sestavine za paradižnikovo omako:
- 2 stroka česna
- 1 manjša čebula
- 2 sveža čilija
- palička cimeta
- timijan
- ščepec kurkume
- 2 400 g konzervi paradižnik
- 1 žlica balzamičnega kisa
Feta (neobvezno):
- 200 g feta sira
- 1 limona
- 1 čajna žlička koriandra (zrna)
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Z malo olivnega olja premažite model za torte (premer 24 cm).
Očistite bučo in jo narežite na centimeter velike kocke. Narezano bučo stresite na pekač in pokapajte z malo olja, solite in poprajte. Pecite 20 do 25 minut.
Olupite in nasekljajte čebulo in česen ter na grobo nasekljajte marelice in brusnice. Dodajte kumino, semena koriandra in limonino lupinico. Nato na grobo nasekljajte še koriander in kostanj.
V ponev vlijte malo olja in na srednjem ognju popražite čebulo do mehkega. Dodajte še česen, na hitro popražite, nato še vse začimbe in še malo pražite. Če je potrebno, dodajte še žlico olja. Ko bo lepo zadišalo, odstranite z ognja.
Pistacije in mandlje dobro zmeljite in jih skupaj s suhim sadjem primešajte kvinoji ali rižu, dodajte limonino lupinico, koriander in kostanj. Vmešajte jajci (oz. namočena chia semena) in prepraženo čebulo.
Bučo vzemite iz pečice in polovico koščkov pretlačite z vilico. Bučo vmešajte v pripravljeno mešanico.
Mešanico stresite v pripravljen pekač in potlačite oz. poravnajte z žlico. Pecite 45 do 50 minut.
Medtem pripravite paradižnikovo omako. Olupite in nasekljajte česen in čebulo. Očistite čili. Čili skupaj z čebulo, česnom in začimbami prepražite v ponvi na malo olja. Na koncu dodajte paradižnike, solite po okusu, dodajte balzamični kis in pustite, da zavre. Omaka naj počasi vre 20 minut. Ko se omaka zgosti, vzemite ven čili, cimetove palčke in timijan. Postavite na stran.
Če boste pripravili feta sir. Sir postavite v posodo, stisnite limonin sok, dodajte koriander, črni poper, olje in pustite marinirati.
'Pečenko' vzemite iz pečice in jo previdno postavite na krožnik. Potresite s koščki fete in semeni granatnega jabolka. Poleg postrezite omako.
Pečen Kamamber sir
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g Kamambera
- 1 strok česna
- rožmarin (najboljši je svež)
- olivno olje
- kruh
- sol
- pest suhih brusnic
- pest mešanih oreščkov
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Siru odrežite zgornjo skorjo. Na drobno nasekljajte olupljen česen. Česen in nekaj rožmarina 'zapičite' po vrhu sira. Pokapajte z nekaj olja in postavite v pečico za 15 do 20 minut.
Koščke kruha nanizajte na romžarinove vejice, ki so vam ostale in jih pokapajte z malo olivnega olja ter solite po okusu. Postavite jih na pekač in v pečico poleg sira. Medtem na drobno nasekljajte brusnice in oreščke.
Iz pečice vzemite zlato rjavo zapečen kruh in sir. Postavite na leseno desko, poleg pa postrezite še nasekljane brusnice in oreščke.
Vir: www.jamieoliver.com
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?