Slastna paradižnikova juha

22. 10. 2011

Suhi paradižniki v kombinaciji s svežimi so čista zmaga. Okus tako pripravljene juhe bo popoln, ker bodo suhi paradižniki dali okus in sladko aromo.

Sestavine:
  • 1 kg svežih paradižnikov
  • 2 sušena paradižnika
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1,5 žličke sladkorja
  • 2 stroka česna
  • ščepec soli
  • nekaj lističev sveže bazilike (ali ščepec sušene bazilike)
  • ½ litra vode
  • svež peteršilj
Priprava:

Paradižnike umijemo in jih damo v lonec z vrelo vodo. V kropu jih pustimo nekaj minut, nato vodo odlijemo in jih olupimo.

Paradižnike pretlačimo ali pa jih zmeljemo s paličnim mešalnikom. Paradižnikovo maso vlijemo v lonec, jo segrejemo in ji dodamo paradižnikovo pasto, ki smo jo pripravili tako, da smo s paličnim mešalnikom zmleli na drobno narezan sušen paradižnik skupaj z žlico olivnega olja.

Juhi dodamo žličko in pol sladkorja, na drobno sesekljan česen, ščepec soli, sesekljano baziliko, pol litra vode in vse skupaj pokuhamo. Na koncu dodamo testenine ali kuhan riž, pred serviranjem pa jo potresemo s sesekljanim svežim peteršiljem.