Slastni raki: Tako vsestranski in idealni za lahko kuhinjo

25. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Slastni raki: Tako vsestranski in idealni za lahko kuhinjo (foto: Profimedia)
Profimedia

Teknejo hladni s pomako, v omakah za testenine, juhah in v solati. Lahko jih pečemo na žaru ali pa v pečici. Slastni morski sadeži so tako vsestranski in idealni za lahko kuhinjo.

Veliko imen

Nadpomenka so kozice. Manjše sorte imenujemo škampi (v španskem jeziku so to gamba, v angleškem pa prawn).

Čiščenje

Neolupljene primerke olupite od glave navzdol, iz sredine hrbta pa povlecite črne črevesne nitke.

Praktično

Kadar kupujete zamrznjene primerke, bodite pozorni na oznako IQF (individually quick frozen). To pomeni, da so bile kozice zamrznjene posamično in jih lahko tudi lažje ločite med seboj.

Škampi niso kozice!

Scampi je italijansko ime za škamp. Ta se od dražjih kozic razlikuje po vitkih kleščah in širšemu repu.

Škampi, rakci, kozice

Sveže kozice in škampi so bogati s cinkom, jodom, selenom ter vitaminom B12, ki ga lahko v telo vnesete le z živili živalskega izvora, kot je meso in ribe. Izogibajte se le kremnim omakam, ki jih pogosto kot prilogo dobite v restavracijah.

Zmrznjeni škampi in kozice vsebujejo velike količine soli, saj se natrij uporablja v procesu zmrzovanja.

Selen ima pomembno vlogo pri ohranjanju stabilnega imunskega sistema ter za optimalno delovanje ščitnice. 100 gramov rakcev vsebuje le 319 KJ (76 kalorij), kar je idealno za ohranjanje vitalnosti, toda v primeru, če imate povišan holesterol, si jih privoščite le občasno.

Preberite še: Miti in resnice o zamrznjeni zelenjavi - je sploh zdrava?

Dobre značilnosti škampov:
  • krepijo kosti in zobe
  • izboljšujejo vid in spomin
  • normalizirajo presnovo
  • za zdrave las in kože
  • spodbujajo učinkovito delovanje možganov
  • blagodejno vplivajo na krvni obtok
  • preprečujejo prezgodnje staranje
  • so čudovit antidepresiv
  • imajo malo kalorij
  • so bogat vir belajkovin
  • so bogat vir omega 3 maščobnih kislin

RECEPT

Škampi z vasabi majonezo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 12 škampov (v lupine, brez glave)
  • 20 g ingverja
  • 2 stroka česna
  • 1 žličko sladkorja
  • 150 ml belega vina
  • 300 ml ribje osnove
  • 2 rumenjaka
  • sol
  • 2 žlički vasabija
  • 120 ml olja
  • 5 žlic limetinega soka
  • nastrgano 1 bio limeto

Priprava:

En dan prej škampe olupite vse do repa. Zarežite jih vzdolž hrbta in odstranite črevesne nitke. Ingver olupite in ga zrežite na tanke rezine. Česen strite. Obojemu primešajte sladkor in vse skupaj zavrite v vinu in osnovi. V tekočini na hitro pokuhajte škampe in jih pustite v prevretku čez noč.

Naslednji dan rumenjaka razžvrkljajte s soljo in vasabijem. Med mešanjem v tankem curku primešajte olje in nato še limetin sok in lupinico. Škampe otrite do suhega in jih z vsake strain pecite 2-3 minute. Postrezite jih z majonezo in solato z beluši ter po želji okrasite z zelenim kaviarjem (tobiko).

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo: približno 455 kcal, beljakovine: 30 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"