Sok pred vadbo, ki pomladi možgane

Sok pred vadbo, ki pomladi možgane (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2017

Vemo, da ima vadba številne pozitivne učinke na možgane, a sedaj so ugotovili, da se lahko pozitivni učinki še povečajo, če pred vadbo spijemo določeno pijačo.

Narava nam je podarila več kot dovolj darov, le naučiti se moramo, kako jih pravilno uporabiti. Bi kdaj pomislili, da lahko sok rdeče pese, ki ga popijete pred vadbo, vpliva na delovanje vaših možganov?

Pitje soka rdeče pese pred vadbo namreč spodbudi bolj učinkovito delovanje možganov (pri starejših ljudeh delujejo možgani podobno mlajšim možganom) so ugotovili raziskovalci Univerze Wake Forest. 

Študija je vključevala 26 moških in žensk starih 55 let in več, ki niso redno telovadili, imeli visok krvni tlak in jemali največ dvoje zdravil za visok pritisk.

Rdeča pesa - dobra za kri

V študiji so 6 tednov, trikrat na teden popili sok rdeče pese eno uro pred 50-minutno hojo na tekaškem traku. 

Rdeče pesa vsebuje visok nivo nitratov, ki se ponavadi pretvorijo v nitrite in nato v nitratni oksid, ko jo konzumiramo. 

 “Nitratni oksid je zelo močna molekula. Gre v dele telesa, ki potrebujejo kisik in možgani so velik porabnik kisika v našem telesu.” obrazloži raziskovalec Rejeski.

Ko telovadbimo, se primarni možganski motorični korteks, ki procesira informacije iz mišic, krepi.  

Kombinacija soka rdeče pese in vadbe pa prinese več kisika v možgane in ustvari odlične pogoje za okrepitev primarnega motoričnega korteksa.

Tako se ustvari močen učinek, ki povzdroči pomladitev možganov.

Študija je bila objavljena v Journals of Gerontology: Medical Sciences.

Pripročila glede pitja soka rdeče pese: Na začetku ne več kot 100 ml na dan, nato lahko povečujte postopoma iz tedna v teden. Odrasli naj ne bi spili več kot 3 dl pesinega soka na dan. 

lifecoachcode.com