Pikantno z domačim bazilikinim maslom
Za 4 osebe potrebujete
- 10 stebel bazilike
 - 125 g masla
 - sol, poper
 - 200 g čabate (en dan stare)
 - 2 šalotki
 - 800 g grmastih paradižnikov
 - 4 žlice rdečega vinskega kisa
 - 1 žličko sladkorja
 - 10 žlic oljčnega olja
 - 4 svinjske steake (po 150 g)
 
Priprava
Potrgajte lističe 8 stebel bazilike in jih zrežite na drobne koščke. Maslo zmečkajte z vilicami. Vgnetite še baziliko in maslo začinite s soljo ter poprom.
Kruh zrežite na približno 2 cm velike koščke. Šalotki olupite in ju zrežite na drobne kocke. Paradižnike očistite in jih zrežite na večje kose. Zmešajte kis, 6 žlic vode, sol, poper in sladkor ter primešajte 7 žlic olja.
Koščke kruha v skledi zmešajte z 2 žlicama olja ter jih zlato rjavo popecite v teflonski ponvi. Popečenemu kruhu primešajte polivko, šalotke in paradižnike ter pustite solato stati približno 10 minut.
Steake začinite s soljo in poprom. V ponvi segrejte preostalo olje in na njem pri srednji do visoki temperaturi steake pecite z vsake strani po 5–7 minut. Potrgajte še preostale lističe bazilike in jih primešajte solati. Če je potrebno, jo še enkrat začinite s soljo in poprom. Steake postrezite z bazilikinim maslom in paradižnikovo kruhovo solato.
Čas priprave: 55 minut.
Na osebo: približno 910 kcal, beljakovine: 37 g, maščobe: 71 g, ogljikovi hidrati: 31 g.