Špinačni kiš s sirom

28. 9. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Špinačni kiš s sirom (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Ta slastni prigrizek tekne tako k pivu kot tudi k vinu

Za približno 12 kosov potrebujete

  • 250 g moke
  • 125 g zmehčanega masla
  • 65 g kisle smetane
  • 1 žlico limoninega soka
  • 800 g listne špinače (sveže ali zamrznjene)
  • 2 čebuli
  • 2 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 50 ml zelenjavne juhe
  • sol, poper
  • nariban muškatni orešček
  • 4rezine kuhane šunke (po približno 35 g)
  • 150 g ovčjega sira
  • 3 jajca
  • 3 do 4 žlice drobtin

Priprava

Zmešajte moko, maslo, kislo smetano, 75 ml hladne vode in limonin sok. Zgnetite testo in ga za približno 1 uro postavite v hladilnik.

Špinačo očistite, jo operite in osušite v solatni centrifugi. Olupite čebulo in česen ter ju zrežite na drobne kocke. Segrejte olje in na njem podušite čebulo in česen. Prilijte juho. Postopoma dodajte špinačo, počakajte, da pade skupaj, nato pa jo krepko začinite s soljo, poprom in muškatom. Pustite, da se nekoliko ohladi.

Šunko zrežite na trakove, ovčji sir pa zdrobite. Špinačo dobro ožemite, jo sesekljajte ter jo zmešajte s šunko, sirom, 2 jajci in 2 do 3 žlicami drobtin. Pečico segrejte na 210 stopinj (ventilatorsko na 190 stopinj). Testo razvaljajte v krog, premera približno 35 cm, in z njim obložite namaščen model za pite, premera 28 cm. Potresite s preostalimi drobtinami in po testu razporedite mešanico špinače in sira.

Ven segajoče robove prepognite čez zelenjavo. Preostalo jajce razžvrkljajte z 1 žlico vode in z njim premažite robove testa. Kiš pecite približno 50 minut, da se obarva lepo zlato rjavo.

Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut + mirovanje 1 ura.

Na kos: približno 260 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 17 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?