Špinačno kosilo, ki bo od vas zahtevalo nekoliko več truda, ampak verjemite, da se splača!
Za 4 osebe potrebujete
Njoki
- 400 g kuhanega, pretlačenega in ohlajenega krompirja (na 30°C)
- 50 g ostre bele moke
- 50 g mehke bele moke
- 40 g kuhane, dobro odcejene špinače
- sol
- 1 jajce
- 20 g sveže naribanega parmezana
Omaka z jurčki
- 30 ml oljčnega olja
- 10 bučkinih cvetov, zrezanih na rezance
- 50 g jurčkov, zrezanih na lističe
- 100 g olupljenega in zmiksanega paradižnika
- sol, poper, timijan
Omaka s parmezanom
- 30 ml oljčnega olja
- 3 listi bazilike
- 1 ščep moke
- 150 ml mleka
- sol, poper
- 30 g sveže naribanega parmezana
Garniranje
- sveže nariban parmezan
Priprava
Špinačo za njoke premešamo s parmezanom in jajcem ter s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Skupaj z obema mokama jo dodamo krompirju ter na hitro vgnetemo v gladko testo. Razdelimo ga na manjše kose in z obema rokama zvaljamo v svaljke debeline 1,5 do 2 cm. Zrežemo enakomerne njoke, jih raztegnemo na pomokanem pladnju in shranimo na hladnem.
Omako z jurčki pripravimo tako, da na olju popražimo timijan, bučkine cvetove in jurčke. Solimo, popramo, zalijemo z zmiksanim paradižnikom in prevremo. Omako s parmezanom pripravimo tako, da na olju za trenutek popražimo liste bazilike, pomokamo, zalijemo z mlekom, razmešamo in prevremo. Nazadnje dodamo sol, poper in parmezan in ne kuhamo več.
Ko sta obe omaki pripravljeni v slani, vreli vodi, skuhamo njoke. Odcedimo in jih zabelimo s toplo parmezanovo omako.
Vroč servirni krožnik posujemo s sveže naribanim parmezanom. Prilijemo omako z jurčki, nanjo položimo špinačne njoke s parmezanovo omako, okrasimo z vejicami timijana in takoj ponudimo.
Pripravil: Matej Tomažič
Preveri še recept za korenčkove raviole s špinačno-bazilikinim pestom
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?