Starinska domača jed, ki odpravlja mnoge težave: uživajte jo vsak dan in počutili se boste kot prerojeni

11. 12. 2025
Starinska domača jed, ki odpravlja mnoge težave: uživajte jo vsak dan in počutili se boste kot prerojeni (foto: Instagram @rachel.andrews (Posnetek zaslona))
Instagram @rachel.andrews (Posnetek zaslona)

Kolikokrat ste se zbudili utrujeni, s težkim občutkom v želodcu, in razmišljali, kateri drag prehranski dodatek bi vam lahko povrnil energijo? Pogosto iščemo eksotične rešitve, medtem ko spregledamo zaklad, ki ga imamo praktično pred nosom.

Odgovor je verjetno že v vaši kuhinji ali na bližnji tržnici. Gre za živilo, ki je stoletja ohranjalo zdravje naših prednikov, sodobna medicina pa ga znova postavlja v ospredje: kislo zelje.

Kislo zelje prinaša številne koristi za zdravje: med drugim krepi imunski sistem,  nas založi s pomembnimi hranili in uravnava prebavo. Hkrati lahko zaradi bogate hranilne sestave pripomore k večji količini energije ter boljšemu splošnemu počutju.

Koristi kislega zelja

Ključ je v fermentaciji. Surovo zelje je zdravo, vendar se med kisanje m spremeni v pravo majhno tovarno koristnih snovi. Kislo zelje je polno naravnih probiotikov, ki pomagajo ohranjati ravnovesje črevesne flore. 

Raziskave kažejo, da lahko fermentirano zelje vsebuje več koristnih bakterij kot številni komercialni prehranski dodatki. Med kisanjem se močno poveča tudi vsebnost antioksidantov, kar ga naredi odličnega zaveznika pri zaščiti celic pred prostimi radikali.

Sprememba za paciente Zdravstvenega doma Ljubljana

Nutricionisti poudarjajo, da je zdravje črevesja neposredno povezano z odpornostjo in celo razpoloženjem. Z rednim uživanjem kislega zelja pa v telo vnesete tudi večje količine vitamina C in K, ki sta pomembna za zdrav imunski sistem.

Poleg tega je kislo zelje cenovno dostopno. V primerjavi z dragimi “superživili” ponuja izjemno veliko za zelo malo denarja.

Kako ga uživati, da bo učinek čim večji?

Če želite iztisniti največ iz kislega zelja, upoštevajte nekaj preprostih nasvetov:

  • Jejte ga surovega. S kuhanjem uničimo dobre bakterije, zato ga je najbolje postreči kot solato ob glavni jedi.
  • Zmernost je pomembna. Ni potrebe po pretiravanju: že nekaj žlic na dan lahko prinese opazno razliko.
  • Pazite na sol, zlasti, če imate povišan krvni tlak. Pred jedjo ga lahko na hitro sperete, da zmanjšate vsebnost natrija, vendar ne pretiravajte, da ne izperete tudi vitaminov.
  • Pametno kombinirajte. Kapljica olivnega olja in malo rdeče paprike lahko izboljšata absorpcijo hranil.
  • Poslušajte svoje telo. Če niste vajeni fermentirane hrane, začnite z manjšimi količinami.
  • Če imate kakršne koli zdravstvene težave ali posebnosti, se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.

Ni lepšega občutka kot vedeti, da naredite nekaj dobrega za svoje telo, brez visokih stroškov in zapletenih diet. In kislo zelje je ena od takih rešitev.

Vir: krstarica.com

Kuhate zelje? Dodajte mu to sestavino in se izognite neprijetnemu vonju v hiši