Stavimo, da ste TESTENINE do sedaj pripravljali narobe!

23. 3. 2023
Deli
Stavimo, da ste TESTENINE do sedaj pripravljali narobe! (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako pravilno skuhati testenine?

Testenine so izjemno priljubljeno živilo. So vsestranske in enostavne za pripravo, obenem pa se odlično obnesejo k številnim jedem in omakam.

Kakor pri drugih živilih pa je tudi pri testeninah pomembna tehnika kuhanja. Preverite, kako bi morali pravilno skuhati testenine.

Kdaj soliti vodo?

Morda ste tudi vi eni tistih, ki vodo solite še preden ta zavre ali pa šele po tem, ko v vodo postavite testenine. Ali vode sploh ne solite? Napaka!

Italijanska kuharica Lina Nicolai je povedala, da je soljenje vode obvezno. Sol namreč doda testeninam poseben okus, zaradi česar je tudi končna jed veliko bolj slastna. 

Prav tako se v soljeni vodi testenine kuhajo pri malenkost višji temperaturi, kar vodi do boljše konsistence samih testenin.

Tudi Gennaro Contaldo, znan kuhar italijanskih jedi, se strinja, da je sol obvezna sestavina. "Vodo solite takrat, ko ta začne vreti. Tako se bo sol hitreje stopila, ko se popolnoma raztopi, pa v vodo dodajte še testenine," je pojasnil.

Kdaj dodati testenine v lonec?

Številni dajo testenine že v hladno vodo, nato pa jih kuhajo še nekaj minut po tem, ko voda zavre. Kulinarični strokovnjaki pravijo, da je tudi to velika napaka, saj na ta način testenine vpijejo preveč vode in postanejo kašaste.

Nujno je, da testenine dodate v vrelo vodo, ob tem pa strokovnjaki pravijo, da ni važno, koliko časa voda vre. Večina doda testenine takoj, ko voda začne vreti, a tudi, če voda vre nekaj minut, ni nič narobe.

Pravilen postopek kuhanja testenin je torej sledeč:
  1. Najprej napolnimo lonec z vodo in počakamo, da ta zavre.
  2. Dodamo sol in počakamo, da se ta raztopi.
  3. Nato dodamo še testenine in jih kuhamo toliko časa, kolikor je označeno na embalaži.

Ste tudi vi testenine do sedaj pripravljali narobe?

Morda bi vas zanimalo tudi: 

Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom

V epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki nam je zaupal, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:

  • Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
  • Je mikrovalovna pečica nevarna?
  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • Na kaj moramo biti pozorni, če hrano pripravljamo vnaprej?
  • So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 
Oglejte si epizodo:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?