Lahko ste alergični na česen, pa tega sploh ne veste. Preverite, kako se alergija na česen pokaže ter kako ustrezno ukrepati.
Česen morda ni najpogostejši alergen, vendar je alergija na česen vseeno pogostejša, kakor morda mislite.
Portal health.com poroča o raziskavi, v kateri je sodelovalo 13.000 ljudi, od tega jih je 132 imelo alergijo na česen. To pomeni, da je približno 1 % populacije alergične na česen.
V splošnem so bolniki z alergijo na česen diagnosticirani v poznejši starosti, v družinski anamnezi pa je bilo prisotnih več alergij na različna živila.
Zakaj nastane alergija na česen?
Podobno, kakor pri drugih alergijah na živila, gre tudi v primeru česna za odziv imunskega sistema. Če ste alergični na določen izdelek ali živilo, bo vaš imunski sistem nanj pretirano reagiral, zaradi česar bo prišlo do alergijske reakcije.
V primeru alergije na česen lahko do reakcije pride takrat, ko zaužijete česen ali imate stik s tem živilom. Reakcija je lahko posledica svežega česna ali česna v prahu.
Kako prepoznati alergijo na česen?
Nekatere alergijske reakcije so bile bolj izrazite in so zahtevale hospitalizacijo, spet druge pa so tako neopazne, da včasih sploh ne pomislimo na alergijo.
Najpogostejši simptomi alergije na česen so težave z dihanjem, izpuščaji ali izcedek iz nosu.
Vsi možni simptomi so:
- Srbečica ali pordelost kože;
- Dermatitis ali kožni izpuščaji;
- Otekanje obraza, ustnic ali grla;
- Mravljinčenje ali srbečica v ustih;
- Bolečine v trebuhu;
- Slabost;
- Bruhanje;
- Driska;
- Izcedek iz nosu;
- Oteženo dihanje;
- Omotičnost.
Diagnosticiranje alergije na česen
V kolikor sumite, da ste tudi sami alergični na česen, je najbolje, da dobro opazujete svojo prehrano in vse reakcije, ki se dogajajo v telesu. Če vodite prehranski dnevnik, boste veliko lažje ugotovili, po katerih živilih nastopijo težave ter ali je česen eno od teh živil.
Končno diagnozo bo potrdil zdravnik, ki vas bo po potrebi tudi napotil na dodatne preiskave.
Vsekakor je pomembno, da ste pozorni na svojo prehrano ter na to, kako se telo nanjo odziva. Tako boste najlažje ugotovili, katera živila vam ne ustrezajo.
Vir: health.com
Morda bi vas zanimalo tudi:
Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom
V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki nam je zaupal, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.
Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:
- Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
- Je mikrovalovna pečica nevarna?
- Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
- Na kaj moramo biti pozorni, če hrano pripravljamo vnaprej?
- So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih?
Oglejte si epizodo:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?