Marsikdo si ga privošči že za zajtrk, popečenega z jajci. Drugi ga vključijo v recepte za kosilo, tretji ga imajo za malico. Marsikje je obvezen ob različnih praznikih in ko pride kdo na obisk.
Kakovost pršuta odražajo barva, okus, vonj in tekstura. Pršut se mora v ustih tako rekoč stopiti, biti mora ravno prav trd, imeti ravno dovolj maščobe, dobro zorjen pršut boste prepoznali tudi po bogatem vonju, ki ga ne morete zgrešiti.
Če kupujete pršut, pa ste morda na njem opazili drobn bele pike ... Nekatere to precej zmede. Je to plesen? Sol?
Kaj se v resnici skriva za tem?
Bele pike na površini rezine pršuta so na prvi pogled videti ‘mokaste’ in mnogi domnevajo, da je plesen. Marsikdo je zato meso verjetno že zavrgel.
Toda to ni ni ne sol ne plesen. Gre za kristale tirozina, ki nastanejo med zorenjem mesa.
Ne spreglejte še:
Tirozin je ena od aminokislin, ki jih celice potrebujejo za sintezo beljakovin. Večja zrna so ob žvečenju tudi malce hrustljava, vendar nimajo lastnega okusa. Sicer pa se lahko na kosu oziroma rezini pršuta znajde različno število teh pik in različnih velikosti.
In te pike so čisto pravi znak, da je meso dolgo zorelo po naravni poti – potrjujejo torej stopnjo dozorelosti pršuta.
Vir: kras.si, wikipedia
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?