Stroka prišla do zaskrbljujočega podatka: priljubljeno sladilo povečuje tveganje za nastanek krvnih strdkov!

1. 3. 2023
Deli
Stroka prišla do zaskrbljujočega podatka: priljubljeno sladilo povečuje tveganje za nastanek krvnih strdkov! (foto: Profimedia)
Profimedia

Mnogi, ki si želijo živeti bolj zdravo, ga uporabljajo, zdaj pa se je izkazalo, da v resnici lahko zdravju škodi. Preverite vse, kar morate vedeti.

Nadomestek sladkorja, imenovan eritritol, se uporablja v številnih živilih "brez sladkorja". A po novih podatkih sodeč, lahko ravno eritirol poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov, možganske kapi ter srčnega infarkta.

CNN poroča o študiji, v kateri so ugotovili, da imajo ljudje, ki uporabljajo eritritol, večjo možnost za nastanek omenjenih zapletov.

"Stopnja tveganja ni bila skromna," je povedal vodilni avtor študije, dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularno diagnostiko in preventivo na inštitutu Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Pri ljudeh, ki pogosteje uporabljajo eritritol, se lahko pojavi kar dvakrat večja verjetnost, da bodo doživeli srčni napad ali možgansko kap.

"Če je bila vaša raven eritritola v krvi v zgornjih 25 % v primerjavi z spodnjimi 25 %, je bilo tveganje za srčni napad in možgansko kap približno dvakrat večje. Eritritol je enak najmočnejšim dejavnikom tveganja za srce, kot je denimo sladkorna bolezen," je dejal Hazen.

Kam postaviti termostat, da bodo računi nižji?
Več o raziskavi

Odkritje povezave med eritritolom in srčno-žilnimi težavami je bilo povsem naključno. V osnovi je raziskava imela preprost cilj: najti neznane kemikalije ali spojine v krvi osebe, ki bi lahko ocenile tveganje za srčni napad, možgansko kap ali smrt v naslednjih treh letih.

Da bi to naredili, je ekipa začela analizirati 1.157 vzorcev krvi pri ljudeh, pri katerih obstaja tveganje za bolezni srca, zbranih med letoma 2004 in 2011.

"Našli smo snov, za katero se je zdelo, da igra veliko vlogo, vendar nismo vedeli, kaj je," je dejal Hazen. "Potem smo odkrili, da gre za eritritol, sladilo." Človeško telo naravno proizvaja eritritol, vendar v zelo majhnih količinah, ki ne bi upoštevale ravni, ki so jih izmerili, je še pojasnil.

Da bi ugotovitev potrdili, so strokovnjaki testirali še dodatnih 2933 vzorcev krvi, ki so jih zbrali od ljudi v ZDA in Evropi. 

Približno tri četrtine udeležencev je imelo koronarno bolezen ali visoko krvni tlak, približno petina jih je imela sladkorno bolezen. Več kot polovica je bila moških in v svojih 60-ih in 70-ih letih.

Rezultati so ponovno pokazali enako: višja raven eritritola v krvi je povezana z večjim tveganjem za srčni napad ali možgansko kap. Z nadaljnimi preiskavami in laboratorijskimi testi so prišli do ugotovitve, da eritritol spodbuja k nastanku strdkov.

Ampak zakaj? Da bi ugotovili, so raziskovalci izvedli nadaljnje poskuse na živalih in laboratorijske teste ter ugotovili, da eritritol v telesu "izzove trombozo" oziroma strjevanje krvi, je dejal Hazen.

V zadnjem delu študije je osem zdravih prostovoljcev pilo pijačo, ki je vsebovala 30 gramov eritritola. Gre za količino, ki jo zaužije veliko ljudi v ZDA. Krvni testi v naslednjih treh dneh so spremljali raven eritritola in tveganje za strjevanje.

"Trideset gramov je bilo dovolj, da se je raven eritritola v krvi povečala za tisočkrat," je dejal Hazen. "Naslednja dva do tri dni je ostal povišan nad pragom, ki je potreben za sprožitev in povečanje tveganja za strjevanje."

So rezultati vzrok za preplah?

Raziskava je sicer premalo obsežna, da bi lahko sklepali trdne zaključke, a strokovnjaki vseeno močno svetujejo previdnost.

"Sploh za ljudi, pri katerih obstaja že povečano tveganje za strjevanje krvi (srčni bolniki, sladkorni bolniki...), bi svetoval, da se izogibajo eritirolu, dokler ne bo opravljenih več študij," pojasnjuje Hazen.

Znanstveniki že načrtujejo dodatne raziskave, do takrat pa svetujejo, da ste pri uporabi eritritola zmerni in da se pred samo uporabo posvetujete z zdravnikom.

Vir: cnn.com

Morda bi vas zanimalo tudi: 

Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki nam je zaupal, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:

  • Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
  • Je mikrovalovna pečica nevarna?
  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • Na kaj moramo biti pozorni, če hrano pripravljamo vnaprej?
  • So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 
Oglejte si epizodo:

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem