Strokovnjaki svetujejo: TAKO pripravljenih jajc nikoli ne uživajte!

24. 9. 2023
Deli
Strokovnjaki svetujejo: TAKO pripravljenih jajc nikoli ne uživajte! (foto: Profimedia)
Profimedia

Jajca so odličen vir beljakovin in drugih hranil. Vseeno pa strokovnjaki svetujejo, da jih ne uživate v tej obliki.

Poznamo veliko načinov priprave jajc: poširana, "na oko", umešana, kuhana... Nekateri pa radi posežejo tudi po surovih jajcih.

V resnici pa so ravno surova jajca lahko izjemno nevarna. Tudi, če izberete pasterizirana jajca, strokovnjaki uživanje surovega živila.

Ali je uživanje surovih jajc koristno?

Jajca so sama po sebi zelo hranilno živilo, ki ima mnoge koristi. Vseeno pa prehranski strokovnjaki menijo, da surova jajca niso nič bolj koristna od tistih, ki so toplotno obdelana.

"S prehranskega vidika ni nobene koristi od uživanja surovega jajca v primerjavi s kuhanim jajcem," je za portal health.clevelandclinic.org povedala dietetičarka Beth Czerwony.

Težava je lahko, če pri pripravi uporabite veliko maščobe - na ta način bo vaš obrok energijsko bolj bogat (bo imel več kalorij), a jajce ostaja enako hranilno.

Tudi slovenski prehranski strokovnjak, Jernej Ogrin, ne vidi smisla v uživanju surovih jajc.

"Uživanje surovih jajc ni smiselno, saj so pečena boljšega okusa in bolje prebavljiva. Tudi varno ni, sploh, če gre za domača jajca," je pred kratkim zapisal na svojem Instagram profilu.

Surova jajca vam lahko prinesejo okužbo s salmonelo

"Nikomur ne bi priporočala uživanja surovih jajc," pravi strokovnjakinja. Kot razlog je navedla tveganje za okužbo s salmonelo.

"To sicer ni pogosto - približno 1 od 20.000 jajc v trgovini ima salmonelo. Vseeno pa nima smisla tvegati," pojasnjuje. Nekoliko večja nevarnost so lahko domača jajca, saj nadzora nad njimi praktično ni.

Hrana, ki vsebuje surova jajca

Ljudje, ki želijo v svojo prehrano vključiti več beljakovin, si pripravljajo razne šejke in smoothije, v katerih so tudi surova jajca. A dietetičarka je prepričana, da obstaja veliko boljših in okusnejših virov beljakovin, ki jih lahko vključimo v napitke.

Surova jajca lahko najdemo tudi v:

  • Glazurah;
  • Majonezi;
  • Solatnih prelivih;
  • Jajčnih likerjih;
  • Surovemu testu.

Pazite da jed, ki jo uživate, ne vsebuje surovih jajc, saj vam to lahko prinese nevšečnosti. Ko sami pripravljate jedi iz jajc, slednja dobro toplotno obbdelajte.

Pri sami pripravi jedi z jajci pa bodite pozorni tudi na to, da med kuhanjem ne pretiravate z uporabo maščob (olje, maslo, slanina...), saj lahko na ta način znatno povečate energijsko vrednost živila.

Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?

Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.