Bolezni srca in ožilja so med vodilnimi v svetu. Skušajmo jih preprečiti z zdravim življenjskim stilom in z ustrezno, zdravo prehrano. Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja.
Pogosto si jo radi privoščimo v obliki solate, tokrat pa vam predstavljamo recept za okusno juho.
Za 4 osebe potrebujete:
- 30 g masla, 30 g moke
- 1 veliko čebulo, 1 korenček
- ¼ zelene, 1 korenino peteršilja
- 200 g govedine, 1 žlico olja
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 1 l zelenjavne juhe ,1 lovorjev list
- 4 zrna pimenta, 4 poprova zrna
- 4 majhne rdeče pese
- 200 g krompirja
- ¼ glave zelja, peteršilj za okrasitev
- sol, olje, 1 limono
- 1 žličko sladkorja, 80 ml smetane
Priprava:
1 Iz masla in moke pripravite svetlo prežganje. Čebulo olupite in sesekljajte. Očistite korenovke in jih zrežite na koščke. Meso oplaknite in ga zrežite na majhne koščke.
2 Meso popecite na olju. Dodajte zelenjavo in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj popražite. Nato prilijte juho, dodajte žakeljček z začimbami (lovorjev list, piment, poper) ter pustite vse skupaj nekaj minut rahlo vreti.
3 Očistite peso in krompir, ju olupite in zrežite na kocke. Očiščeno zelje zrežite na rezance. Po 20 minutah kuhanja vse skupaj dodajte juhi, jo zgostite s prežganjem in zelenjavo skuhajte do mehkega. Odstranite žakeljček z začimbami, juho začinite s soljo, limonovim sokom in sladkorjem. Okrasite jo s smetano in peteršiljem.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?