Specialiteta, ki je priljubljena po celem svetu, je v resnici lahko izjemno nevarna. Bodite pazljivi pri tem, kaj jeste!
Na portalu metropolitan.si poročajo o primeru moškega iz zvezne države Missouri, ki je po slastni večerji za vedno zaspal.
Omenjeni 54-letni moški se je okužil teden dni po tem, ko je jedel surove ostrige. Vzrok za okužbo naj bi bila mesojeda bakterija Vibrio vulnificus, ki jo običajno najdemo v školjkah.
Po njegovi smrti lokalne zdravstvene oblasti opozarjajo vse državljane, ki so kupili školjke v isti trgovini, naj jih ne zaužijejo.

"Ni dokazov, da je trgovina storila karkoli, da bi ostrige kontaminirala. Verjetno so bile takšne, ko so jih pripeljali," so sporočili iz zdravstvenega urada in dodali, da inšpektorji poskušajo ugotoviti izvor ostrig.
Okužba s to bakterijo pri ljudeh povzroči vibriozo, prepoznate pa jo lahko po značilnih simptomih, kot so: povišana telesna temperatura, mrzlica, slabost, bruhanje in trebušni krči.
Simptomi se običajno pojavijo od 12 do 72 ur po zaužitju surovih ali premalo kuhanih školjk, v nekaterih primerih pa inkubacijska doba traja tudi do teden dni. Šokanten je podatek, da tretjina okuženih ne preživi.
Sploh, v kolikor boste uživali surove školjke je torej pomembno, da uživate le tiste, ki so preverjenega izvora in so pod ustreznim nadzorom.
Preberite več na Metropolitan.si
Morda bi vas zanimalo tudi:
Je hrana na naših policah sploh varna?
V epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.
Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!
Pogovoru prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: "Za vadbo ni nikoli prepozno." | Meliora Life Studio