Ta živila morate vedno jesti skupaj

Ta živila morate vedno jesti skupaj (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Glede oblačil in partnerjev ter prijateljev se neprestano sprašujemo o ujemanju – in to bi moralo veljati tudi pri hrani.

Nekatera živila preprosto spadajo skupaj: veliko bolje teknejo, hkrati pa druge iz drugih potegnejo tisto najboljše. Nekatere vrste sadja in zelenjave svoj zdravi potencial namreč razvijejo le v kombinaciji z drugimi. Vam to zveni romantično? Predstavljamo šest velikih ljubezenskih parov iz vaše kuhinje.

Športni sanjski par:

Jogurt in banane
Ta sladki par naj bo vedno prva izbira, kadar po športni dejavnosti iščete zdrav prigrizek. Kalij in beljakovine podpirajo izgradnjo mišic in obnovijo zalogo aminokislin, ki se krepko zmanjša med telesno vadbo. Banane lahko zrežete v jogurt ali pa si pripravite obrok z ovsenimi kosmiči, ki vas nasiti še dlje.

Zdrav premor:

Korenje in humus
Po tej kombinaciji posezite, kadar postanete lačni med dvema glavnima obrokoma in vaše misli nezadržno silijo v smer čokolade. Korenje in humus vsebujeta zdrave ogljikove hidrate, balastne snovi in beljakovine, ki premagajo vsak napad volčje lakote, poleg tega pa poskrbijo, da smo zadovoljni.

Ognjeni duet:

Avokado in salsa
Paradižniki v mehiški salsi skrivajo drobno skrivnost. To je likopen, ki preprečuje bolezni srca in ožilja, rakava obolenja in še mnogo drugih bolezni. V kombinaciji z avokadom je še toliko bolj zdrava – kombinacija avokada in paradižnika je še petkrat učinkovitejša.

Okrogla stvar:

Jajca in sir
Vitamin D je življenjsko pomemben: krepi imunski sistem, preprečuje najrazličnejše bolezni in zmanjšuje tveganje za srčni infarkt. Toda poleg sončne svetlobe je zelo malo virov D-vitamina. Na sreči ga najdemo v jajcih, v kombinaciji s sirom pa telo dobi še dragoceni kalcij. In tako dobite obrok, ki krepi kosti in vas nasiti čez dan.

Ljubezen v zelenem:

Solata z olivnim oljem
Listna solata vsebuje pomemben vitamin K, ki je nujen za zdrave kosti in za dobro delujoče strjevanje krvi. Vitamin je topen v maščobi in ga tako telo zelo dobro absorbira, če ga zaužijete z maščobo. Tako sta listna solata in olivno olje nepremagljivi sanjski par.

Rdeče-zelena koalicija:

Jagode in špinača
Na prvi pogled ne spadajo skupaj, vendar pa je to res samo na prvi pogled. Jagode vsebujejo kar precej železa, ki je nujno hranilo predvsem za ženske. Pomanjkanje železa povzroča izpadanje las, pobitost in mišično šibkost. Tudi špinača vsebuje kar nekaj železa in je zato popoln partner jagodam. Vaše telo bo tako dobilo kar dvojno porcijo železa – poleg tega pa je kombinacija sladka in trpka obenem in zares sijajno tekne.