Ponavadi radi posežemo po svežem in/ali ohlajenem sadju, ki prijetno ohladi in zadovolji sladkosnednost.
Vendar je tudi toplo sadje lahko fantastičnega okusa!
Ste že poskusili breskev, pečeno na žaru denimo? Ali pa tako pečene pomaranče! Toplota karamelizira sladkorje, ublaži trpkost in okrepi okus. Membrana, ki je lahko precej gumijasta, ko je surova, pa se spremeni v hrustljavo dobroto. In če sadež pečete z olupkom, bodo njihova olja prijetno odišavila vaš dom.
Priprava je neverjetno preprosta:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
Pomaranče (ali druge citruse) narežite na rezine ali kolobarje (če jih boste pekli z lupino), sicer jih olupite in razdelite na krhlje. Lupino pa le shranite, ker ... Kdo bi si mislil, da lahko pomarančno lupino uporabite tako!
Pekač obložite s folijo, dadež rahlo pokapajte z olivnim oljem, po želji potresite s ščepcem soli in postavite v pečico.
Vsakih deset minut preverite in pekač rahlo potresite, da se krhlji ne primejo.
Ko se vam bo zdelo, da je pomaranča pečena po vašem okusu, poskusite košček in po potrebi pecite še nekaj minut. Preverite vsakih pet minut.
Zdaj pride na vrsto nenavadna sestavina:
Če želite, lahko na tej točki sadež pokapate s pekočo omako, potresete s pekočo papriko ali nekaj rožmarina – odvisno od vašega okusa.
Namigi:
- Pečeni citrusi so super v kombinaciji s sladkim krompirjem. Le krompir začnite peči 10 do 15 minut prej.
- Tako pečeni citrusi se odlično podajo vafljem, palačinkam, celo pečenemu piščancu, lahko pa si jih preprosto privošite z jogurtom.
Še nekaj vrst sadja, ki je celo boljšega okusa, ko je toplo:
- jabolko,
- breskev,
- banana,
- hruška,
- ananas.