Če radi pogrevate jedi v mikrovalovni pečici, morate prebrati, s katerimi živili tega ne počnite.
Včasih je pogrevanje v mikrovalovni pečici najboljša rešitev, saj se vam mudi in bi vseeno radi pojedli nekaj toplega. Vendar to vedno ni dobra ideja.
Veste, kdaj bi se morali pogrevanju zares izogniti?
Portal The Healthy opozarja, da bi se z nekaterimi živili, ki jih pogrevamo v mikrovalovni pečici, lahko zastrupili. Skoraj prepričani smo, da ste katero od njih že pogreli.
Najprej poglejmo seznam živil, ki naj jih ne bi pogrevali, potem pa še razlage, zakaj ne:
- trdo kuhana jajca
- krompir
- procesirano meso
- piščanec
- riž
- zelena listnata zelenjava
- pesa
- čili
- sadje
- materino mleko (za dojenje)
Tu so razlogi, zakaj zgornjih živil ne pogrevajte:
Pri segrevanju kuhanih jajc v mikrovalovni pečici se ustvari veliko pare, ki ne more nikjer priti na plan (ven iz pečice). Lahko se zgodi, da bo jajce počilo, ko ga boste vzeli ven. Zato jih raje ne pogrevajte, če se temu nikakor ne morete izogniti, pa jih razrežite na manjše kose.
Podobno kot z jajci se zgodi z nekaterimi sadeži, med drugim z jabolki, grozdjem in breskvami. Med segrevanjem ne spustijo odvečne vlage, zaradi katere lahko počijo. Preluknjajte ji z zobotrebcem ali narežite na kose, če jih morate segreti.
Procesirano meso vsebuje veliko konzervansov, ki skrbijo za obstojnost in svežino izdelka - ravno zato ni dobro, da bi ta izdelek segrevali. V mikrovalovni pečici konzervansi postanejo še bolj škodljivi za telo in zelo prispevajo k povišanju holesterola.
Pri rižu bodite posebej previdni, saj pogrevanje riža lahko povzroči celo zastrupitev s hrano. Na rižu živijo bakterije, ki lahko preživijo hitro segrevanje v mikrovalovni pečici in jih zato zaužijete. Ko ga vzamete ven in pustite, da se riž malce ohladi, se bakterije namnožijo. Prav zaradi bakterij ne pogrevajte niti piščanca ali krompirja, ampak ga raje dobro termično obdelajte s kuhanjem ali pečenjem.
Listnata zelenjava pa vsebuje visoko koncentracijo nitratov. To samo po sebi ni škodljivo, zato ne boste zboleli ob uživanju zelenjave, pri segrevanju v mikrovalovni pečici pa postane snov škodljiva zdravju.
Nekatere matere si mleko izčrpajo prej in ga postavijo v hladilnik, da lahko kasneje lažje nahranijo otroka. Dokler mleka ne pogrevate, je to povsem vredu. Tako kot pri hrani, se lahko namreč tudi pri mleku zgodi, da ga segrejte neenakomerno, kar ustvari mrzle in vroče točke - na slednjih se bo dojenček opekel. Prav tako ni ravno zdravo, da segrevate plastiko (stekleničko).