Tega dela kuhinje verjetno še niste nikoli očistili (na njem je gojišče bakterij!)

1. 1. 2023
Deli
3 / 3
Profimedia

KAKO POGOSTO NAJ ČISTIM PIPO?

To je odvisno od nekaj faktorjev. 

Pipo in posebej ročaj morate očistiti vedno, ko se ga dotaknete, potem ko ste rokovali s surovim mesom, spirali desko, na kateri ste imeli meso in nož ter drugo orodje, ki se je prav tako dotikalo mesa. 

Važno je tudi, kako kvalitetno in trdo vodo imate. Ko se na pipi in drugih površinah nabereta kalcij in vodni kamen, bo videti manj privlačno okolje za kuhanje in takrat je vsekakor čas za čiščenje. 

Kdaj ste zamenjali gobico? Tudi to je pomembno, saj le-ta lahko postane gojišče bakterij, ki jih prenesete še na pipo, če jo počistite z njo. Zato se lotite čiščenja, če ste pravkar vse obrisali z gobico, za katero se ne spomnite, koliko časa jo že uporabljajte. 

Pipe ne čistite z gobicami, ki jih imate za pomivanje posode, saj na njih ostanejo ostanki hrane. 

Za čiščenje lahko uporabite vodo zmešano z milom, alkoholni kis ali sodo bikarbono. Upoštevajte material, iz katerega je pipa narejena in preverite, ali mu izbrano čistilno sredstvo lahko škodi. V splošnem se izogibajte grobim odstranjevalcem umazanije, saj jih ne želite prenesti v hrano.