Za neprijeten telesni vonj je lahko kriva tudi prehrana.
Telesni vonj je v veliki meri odvisen od bakterij na koži in načina, kako te razgrajujejo znoj, pojasnjujejo strokovnjaki. A k telesnemu vonju pripomore tudi prehrana.
"Nekatera živila imajo večji vpliv na telesni vonj kot druga," je za Fox News Digital povedala Erin Palinski-Wade, nutricionistka iz New Jerseyja. Njene besede povzemajo na portalu zdravlje.kurir.rs. Katera pa so tista živila, ki najbolj pripomorejo k neprijetnemu vonju?
Križnice (zelje, brokoli, cvetača …)
Čeprav so izredno zdrave, lahko povzročijo neprijeten telesni vonj. Zelenjava iz družine križnic, kot so brokoli, zelje, cvetača in brstični ohrovt, vsebuje žveplove spojine, ki se med prebavo sproščajo in lahko okrepijo vonj znoja, zadaha in vetrov.
Začimbe
"Nekatere začinjene jedi lahko okrepijo telesni vonj zaradi vsebnosti žveplovih spojin in specifičnih presnovnih produktov, ki reagirajo z bakterijami na koži," pojasnjuje Palinski-Wade. Kari in kumina, denimo, vsebujeta snovi, ki preidejo v krvni obtok in se kasneje izločajo prek znojnih žlez.
Rdeče meso
Večji vnos rdečega mesa lahko prav tako vpliva na telesni vonj. Čeprav znoj sam po sebi nima vonja, se lahko izločajo beljakovine, ki v stiku z bakterijami na koži povzročijo intenzivnejši vonj.
Ribe
Vsi poznamo značilen vonj morske hrane, a ta se lahko prenese tudi na telesni vonj. V redkih primerih telo razgradi snov holin (ki se nahaja v ribah) v trimetilamin – spojino z izrazitim vonjem po ribah, ki se sprošča skozi kožo in dih, navaja Klinika Cleveland. To stanje se imenuje trimetilaminurija in prizadene zelo majhno število ljudi. Značilno je, da lahko pri teh posameznikih vonj povzročijo tudi druga živila, kot so fižol, brokoli, cvetača, arašidi in soja. Za večino ljudi pa ribe ne predstavljajo težav.
Kaj pa živila, ki izboljšajo telesni vonj?
Vsak človek drugače reagira na hrano — tudi glede vonja. Genetika igra pomembno vlogo pri tem, kako telo predela določene sestavine. Vseeno pa lahko spremembe lahko pomagajo zmanjšati neprijetne telesne vonjave, svetuje Palinski-Wade.
"Telesni vonj lahko izboljšate tako, da zmanjšate uživanje živil z veliko žvepla, omejite rdeče meso in preveč začinjeno hrano. Namesto tega pijte več vode in jejte več sadja ter zelenjave," svetuje.
Jabolka, listnata zelenjava, jogurt in zeleni čaj pomagajo nevtralizirati vonjave in podpirajo zdravo črevesno floro, kar lahko prispeva k boljšemu počutju in prijetnejšemu telesnemu vonju.
Poleg prehrane so za svežino ključnega pomena tudi higiena in življenjski slog. Redno prhanje, uporaba antibakterijskega mila in nošenje zračnih oblačil lahko bistveno zmanjšajo neprijetne vonjave.
"Dobra hidracija, kakovosten spanec, gibanje in zmanjšanje stresa so preprosti, a učinkoviti načini za podporo telesnemu metabolizmu in izboljšanje telesnega vonja," sklene Palinski-Wade.
Vir: zdravlje.kurir.rs