To priljubljeno živilo izboljšuje razpoloženje, hkrati pa preprečuje bolezni srca in možgansko kap

13. 4. 2024
Deli
Temna čokolada velja tudi za enega izmed naravnih afrodiziakov. (foto: Profimedia)
Profimedia

Okrog čokolade potekajo deljena mnenja, toda številni ljudje ob želji po sladkem, najprej posežejo po tej priljubljeni sladki utehi, ki je skoraj sinonim za takojšnje zadovoljstvo. 

Čokolada pa kljub temu, da jo nekateri povezujejo z povečevanjem telesne teže in nekaterimi negativnimi povezavami z zdravjem, nima vedno negativnega predznaka.  

Redno uživanje majhnih količin čokolade, zlasti temne čokolade, ki ima visok delež pravega kakava, ima za zdravje kar nekaj prednosti. 

Ne spreglejte:

Koristi temne čokolade segajo tudi k zmanjšanju tveganja za bolezni srca in možgansko kap

Po mnenju številnih znanstvenikov, ima temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava, zdravstvene koristi predvsem na račun antioksidantov flavonoidov, ki pomagajo k boljšem pretoku krvi v telesu.  

Ljudje, ki redno uživajo temno čokolado, zmanjšajo tveganje za možgansko kap in bolezni srca. Prav tako je zmerno uživanje temne čokolade priporočljivo za zaščito živčnega sistema in za ohranjanje dobrega delovanja možganov in vida.  

Izboljšanje razpoloženja ni iz trte zvito

Temna čokolada pripomore k izboljšanju razpoloženja, kar ni le mit, saj je močan vir serotonina, hormona sreče. Izboljšanje razpoloženja se zgodi predvsem zaradi treh glavnih sestavin, ki se nahajajo v temni čokoladi in imajo povezavo z občutki sreče.

Prva sestavina je triptofan - aminokislina, ki jo možgani uporabljajo za proizvodnjo serotonina. Druga je teobromin, ki izboljšuje razpoloženje in tretja fenilalanin, še ena izmed aminokislinin, ki jih telo uporablja za proizvodnjo dopamina, ki hkrati deluje kot antidepresiv.  

Temna čokolada vsebuje tudi manjše vrednosti magnezija in serotonina, ki sta oba znana po svojem pomirjajočem učinku.

Temna čokolada vsebuje tudi manjše vrednosti magnezija in serotonina, ki sta oba znana po svojem pomirjajočem učinku.

Profimedia

Naravna pomoč pri povečanju spolne sle

Splošno znano je, da temna čokolada prestavlja enega izmed naravnih afrodiziakov, ki lahko spodbudijo željo po spolnosti. Josh Axe, soustanovitelj podjetja Ancient Nutrition pravi, da je to zaradi visoke vsebnosti triptofana, kemikalije, ki poveča sintezo serotonina, nevrotransmiterja, ki ima močan vpliv na libido.  

Pomirja in izboljšuje spanec

Tudi, če imate težave s spancem, se rešitev morda skriva v temni čokoladi. Zmerno uživanje namreč lahko pomaga ljudem ohraniti naravni bioritem, kar pripomore tudi h kakovostnejšemu spancu.

Temna čokolada vsebuje tudi manjše vrednosti magnezija in serotonina, ki sta oba znana po svojem pomirjajočem učinku. Ob tem velja poudariti le še to, da v večernih urah s temno čokolado ne pretiravajte, oziroma bodite ob tem pozorni na morebitno vsebnost kofeina. 

Povzeto po: zivim.gloria.hr

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi