Ljubitelji testenin: Če ste skuhali preveč testenin, jih ni potrebno zavreči. TAKO jih uporabite za hiter in okusen obrok, deli italijanski kuharski mojster!

28. 9. 2023
Deli
Ljubitelji testenin: Če ste skuhali preveč testenin, jih ni potrebno zavreči. TAKO jih uporabite za hiter in okusen obrok, deli italijanski kuharski mojster! (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda je predvsem ljubiteljem testenin znan scenarij, da v vnemi skuhajo nekaj testenin preveč in se potem sprašujejo, kako bi jih lahko še uporabili. 

Za vas imamo fantastično novico, da testenin, če jih skuhate preveč, ni potrebno zavreči! Vrhunski italijanski kuhar Gennaro Contaldo je namreč delil domiseln recept, kako on uporabi ostanke testenin in iz njih naredi praktično še en okusen obrok.  

Izvrsten način uporabe ostankov testenin po receptu italijanskega kuharskega mojstra

Contaldov recept je bil objavljen na Facebook strani svetovno znanega kuharja Jamiea Oliverja.

Katere sestavine potrebujete?
  • 4 jajca
  • Sol in poper po želji
  • 40 g naribanega parmezana
  • 1 kocka mocarele
  • 400 g poljubnih testenin (zadostuje za 4-5 oseb)
  • 6 češčnjevih paradižnikov
  • Nekaj listov sveže bazilike za dekoracijo
  • Olivno olje
Postopek je naslednji:

Najprej v skledo razbijte štiri sveža jajca in jih začinite z malo soli. S soljo ne pretiravajte, saj so bile testenine že predhodno kuhane v slani vodi. Dodajte nekaj popra. Nato jajca dobro stepite z vilicami, preden jim dodate nariban parmezan (približno 40 g). Če nimate parmezana, lahko uporabite drug nariban sir. Nato zmes še enkrat stepite, preden dodate testenine (približno 400 g bo zadostovalo za 4-5 oseb). Vzemite vilice in vse skupaj premešajte. Takrat se bodo testenine začele rahljati.  

V ponev dodajte tri žlice olivnega olja in ga pred tem dobro segrejte, da se bo ob dodajanju testenin na dnu ustvarila nekakšno skorjico. Dodajte mešanico testenin (predhodno se prepričajte, se ponev ne prijema), in pustite, da se na zmernem ognju brez mešanja kuhajo pet minut. Po tem času ponev prestavite v pečico - na približno 200 stopinj Celzija in pecite še pet minut.

Med tem, ko so testenine v pečici narežite pet do šest češnjevih paradižnikov. Vzemite kroglico mocarele in jo narežite na rezine. Nato odstranite ponev - ročaj bo zelo vroč. Na vrhu mora biti na otip čvrsta skorja. Na testenine dodajte paradižnike in mocarelo, malo soli, popra in oljčnega olja, nato pa jih še za pet minut postavite nazaj v pečico. Odstranite in na vrh naribajte še nekaj parmezana ter dodajte nekaj listov sveže bazilike in obrok je pripravljen za uživanje. Dober tek!   

Morda bi vas zanimalo tudi:

Ana Zrimšek o prehrani žensk

V epizodi Aktivni podkasta je z nami Ana Zrimšek, strokovnjakinja na področju prehrane žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in po porodu. Zaupala nam je vse, kar moramo vedeti o prehrani v omenjenih obdobjih. Vse to in še več v epizodi Aktivni podkasta.

Epizodi prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?