Testenine po azijsko

28. 1. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Testenine po azijsko

Testenine niso osnovna hrana le v Italiji – rezanci različnih vrst so v azijski kuhinji priljubljeni prav tako kot riž.

Azijski rezanci so naprodaj večinoma posušeni, pred uporabo pa jih je običajno treba le namočiti v vroči vodi. Ker so hitro pripravljeni, so idealni za pripravo jedi v voku.

Riževi rezanci

Na voljo so od zelo tankih do širokih in so narejeni iz riževe moke. Pripravite jih tako, da jih v posodi prelijete z vročo vodo in jih glede na vsebnost škroba pustite nabrekati od 5 do 25 minut. Rezanci pri tem postanejo beli in skoraj prosojni. Pripravljene riževe rezance lahko popražite oziroma popečete (na primer za bami goreng) ali pa jih na hitro pogrejete v juhi. Odlični so tudi ocvrti ali pripravljeni v solati.

Stekleni rezanci

Stekleni rezanci so narejeni iz moke fižola mungo. Ker so nevtralnega okusa, se lepo povežejo z močnimi azijskimi začimbami. Pripravite jih tako, da jih namakate v vodi, da se omehčajo, in jih nato s škarjami narežete na kose. Rezanci po namakanju postanejo prosojni. Uporabimo jih v juhah, solatah in kot nadev v spomladanskih zavitkih. Kot priloga k ribjim in zelenjavnim jedem se odlično podajo ocvrti riževi rezanci, ki jih pripravite tako, da posušene (nenamočene) rezance položite v vroče olje le za nekaj sekund.

Pšenični rezanci

Pšenični rezanci spominjajo na italijanske, vendar so bolj čvrsti in se ne zlepijo. Narejeni so lahko z dodatkom jajc ali brez. Mie rezanci Kitajcem pomenijo to, kar Italijanom pomenijo špageti, in jih uporabljajo za pripravo juh ter jedi v voku in ponvi. Na prodaj so posušeni in stisnjeni v bloke. Pripravite jih tako, da jih prelijete z vročo vodo in pustite približno 4 minute, da se zmehčajo. Na japonskem pa iz pšenične moke izdelujejo rezance udon, ki jih pripravljajo podobno kot ajdove rezance soba: pozimi v juhah, poleti pa ohlajene z omako.

Jahta, ki jo je Armani oblikoval zase, ni podobna nobeni drugi

Rezanci soba

Soba rezanci so tanke testenine iz japonske kulinarične tradicije, podobne špagetom. Na Japonskem jih izdelujejo iz mešanice ajdove in pšenične ali samo ajdove moke. Pripravljajo jih v juhah ali pa kuhane in ohlajene postrežejo z omako. Po Japonski jih ponujajo na ulicah kot hitro hrano in v vrhunskih restavracijah kot nacionalno specialiteto.

Solata s steklenimi rezanci

Sestavine za 4 osebe

• 200 g kitajskih steklenih rezancev 

• 20 g črnih kitajskih gob mu err 

• 200 g sojinih kalčkov

• 2 žlici sojinega olja

• 1 žlica sezamovega olja 

• 3 žlice sojine omake

Priprava

Rezance denite v skledo, jih prelijte z mlačno vodo in namakajte 1 uro. V drugi skledi enako namočite gobe. Čez 1 uro gobe skupaj z vodo prelijte v kozico, zavrite, odstavite in ohladite. Rezance dobro odcedite in s škarjami narežite na krajše kose. Odcejene gobe narežite na koščke. V skledi zmešajte rezance, gobe in kalčke. Zabelimo z oljem in začinimo s sezamovim oljem, sojino omako, soljo in poprom. Solato pustite stati nekaj minut, da se bo še malo prepojila.