Ali vsak dan uživate kruh? Preverite, kako to vpliva na vaše zdravje.
Ogljikovi hidrati so nepogrešljiv del prehrane, ki telesu zagotavlja energijo. Vseeno pa poznamo ogljikove hidrate, ki so bolj in tiste, ki so manj ustrezni.
Idealna izbira so polnozrnati izdelki, ki našemu telesu zagotavljajo vlaknine in ostala pomembna hranila. Izdelki iz bele moke, kot je denimo bel kruh, so običajno manj hranilni, zato je smiselno, da smo zmerni pri uživanju.
Kaj pa se zgodi, če bel kruh uživamo vsak dan oziroma če s količino pretiravamo?
Večja lakota
Bel kruh ima visok glikemični indeks, kar lahko pripomore tudi k večji lakoti. Na portalu eatthis.com poročajo o študiji, v kateri se je izkazalo, da živila z visokim glikemičnim indeksom lahko pripomorejo k prenajedanju.
Dvig koncentracije sladkorja v krvi
Kot že omenjeno, ima bel kruh visok glikemični indeks, zato lahko pripomore k višjemu dvigu krvnega sladkorja. Če se to dogaja pogosto, obstaja tudi večje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.
Pridobivanje kilogramov
Bel kruh ima bistveno manj vlaknin, zato ne nasiti tako dobro, kakor denimo polnozrnati kruh. Ko smo manj siti, uživamo več nepotrebnih prigrizkov, kar lahko pripomore k pridobivanju odvečnih kilogramov.
Zaprtje
Zaradi nizke vsebnosti vlaknin lahko bel kruh negativno vpliva tudi na prebavni sistem. V kolikor ne poskrbimo za zadosten vnos vlaknin iz drugih virov, lahko pride do zaprtja.
Napihnjenost
Poleg tega bel kruh pogosto vsebuje višje količine natrija, ki ima več negativnih učinkov: poleg tega, da pripomore k povišanemu krvnemu tlaku, lahko povzroči tudi napihnjenost.
To še zdaleč ne pomeni, da se moramo belemu kruhu povsem izogibati. Vseeno pa je dobro, da smo pri količini zmerni in da poskrbimo za uravnoteženo, pestro prehrano, ki našemu telesu zagotavlja vse, kar potrebuje.
Bonus video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?