Odslej bom jedel le rastlinsko hrano! Tako se odloča vse več ljudi – nekateri za vedno, nekateri najprej za nekajtedensko kuro.
Zdi se, da ima prehranjevanje le s sadjem, zelenjavo, žiti in stročnicami veliko prednosti.
Ameriški specialist za srce je z rentgenskimi posnetki dokazal, da so se pri čisti rastlinski hrani znova odprle zamašene koronarne arterije. Pri drugih veganih so po določenem času izginili putika, kronična utrujenost, zakisanost, težave s kožo, prebavne motnje, sindrom razdražljivega črevesja in celo alergije.
Lažje je izgubiti tudi odvečne kilograme. Domnevajo, da so razlog za to mnoge bioaktivne snovi, ki so poleg znanih vitaminov in mineralov v rastlinah.
Če dlje časa jemo le zelenjavo, lahko pride do pojavov pomanjkanja.
Takrat manjkajo določene aminokisline, ki jih ljudje potrebujemo.
Rastlinskega izvora so žito, stročnice, sojini izdelki, šir in kvinoja. Železo je v zeleni in rdečih rastlinah.
Težavna je optimalna oskrba z vitaminoma B 12 in D. Mnogi strokovnjaki pri tem priporočajo uživanje ustreznih preparatov iz lekarne.
Ne pozabite na...
- Polnozrnate testenine
Za vegane seveda brez jajc – dajejo bistveno več balastnih in mineralnih snovi kot njihove sestre iz bele moke, zato nasitijo za dlje časa.
- Kvinoja je bila osnovno živilo Inkov
Za vegane je zelo pomembna, saj daje aminokisline, ki se v rastlinskih izdelkih ne pojavljajo veliko.
- Lanena semena in olje
Iz njih oskrbujejo telo z omega 3 maščobnimi kislinami in pomembnimi beljakovinami Olja naj ne bi segrevali, ampak uporabljali le za solato.
- Brsti žita ali stročnic
Dajejo mineralne snovi, vitamine in pomembne beljakovine. Lahko jih vzgajamo sami na okenski polici in jih damo v solato.
- Pomaranče
Pa tudi drugi sadeži, ki vsebujejo vitamin C, spodbujajo sprejemanje železa in preprečujejo njegovo pomanjkanje.
- Česen
Izboljša prekrvavitev in izboljša okus tofuja.
- Motovilec
Ta je v hladnih mesecih idealen izvor grenčičnih snovi, ki pospešujejo prebavo, in vitaminov.
- Stevia
Je dobra za pripravo sladkarij brez kalorij. Najbolje je, da rastlino gojimo sami.
- Sveža zelišča
Pospešijo celotno prebavo in prestrežejo napadalne proste radikale.
Nasvet
Novinci med vegani se dobro poučite o rastlinski hrani.
Priporočljivo je kupiti tudi kuharsko knjigo, kajti za laike je priprava seitana ali uporaba ovsenega mleka na začetku pravi izziv.
Sicer pa je eksperimentiranje z novimi izdelki zabavno in ponuja čisto nova doživetja okusov.