V dobri kondiciji in zdravi z vegansko hrano

7. 2. 2014
Deli
V dobri kondiciji in zdravi z vegansko hrano (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Odslej bom jedel le rastlinsko hrano! Tako se odloča vse več ljudi – nekateri za vedno, nekateri najprej za nekajtedensko kuro.

Zdi se, da ima prehranjevanje le s sadjem, zelenjavo, žiti in stročnicami veliko prednosti.

Ameriški specialist za srce je z rentgenskimi posnetki dokazal, da so se pri čisti rastlinski hrani znova odprle zamašene koronarne arterije. Pri drugih veganih so po določenem času izginili putika, kronična utrujenost, zakisanost, težave s kožo, prebavne motnje, sindrom razdražljivega črevesja in celo alergije.

Lažje je izgubiti tudi odvečne kilograme. Domnevajo, da so razlog za to mnoge bioaktivne snovi, ki so poleg znanih vitaminov in mineralov v rastlinah.

Če dlje časa jemo le zelenjavo, lahko pride do pojavov pomanjkanja. 

Takrat manjkajo določene aminokisline, ki jih ljudje potrebujemo.

Rastlinskega izvora so žito, stročnice, sojini izdelki, šir in kvinoja. Železo je v zeleni in rdečih rastlinah.

Težavna je optimalna oskrba z vitaminoma B 12 in D. Mnogi strokovnjaki pri tem priporočajo uživanje ustreznih preparatov iz lekarne.

Ne pozabite na...

  • Polnozrnate testenine

Za vegane seveda brez jajc – dajejo bistveno več balastnih in mineralnih snovi kot njihove sestre iz bele moke, zato nasitijo za dlje časa.

  • Kvinoja je bila osnovno živilo Inkov

Za vegane je zelo pomembna, saj daje aminokisline, ki se v rastlinskih izdelkih ne pojavljajo veliko.

  • Lanena semena in olje

Iz njih oskrbujejo telo z omega 3 maščobnimi kislinami in pomembnimi beljakovinami Olja naj ne bi segrevali, ampak uporabljali le za solato.

  • Brsti žita ali stročnic

PomarančaDajejo mineralne snovi, vitamine in pomembne beljakovine. Lahko jih vzgajamo sami na okenski polici in jih damo v solato.

  • Pomaranče

Pa tudi drugi sadeži, ki vsebujejo vitamin C, spodbujajo sprejemanje železa in preprečujejo njegovo pomanjkanje.

  • Česen

Izboljša prekrvavitev in izboljša okus tofuja.

  • Motovilec

Ta je v hladnih mesecih idealen izvor grenčičnih snovi, ki pospešujejo prebavo, in vitaminov.

  • Stevia

Je dobra za pripravo sladkarij brez kalorij. Najbolje je, da rastlino gojimo sami.

  • Sveža zelišča

Sveža zeliščaPospešijo celotno prebavo in prestrežejo napadalne proste radikale.

Nasvet

Novinci med vegani se dobro poučite o rastlinski hrani.

Priporočljivo je kupiti tudi kuharsko knjigo, kajti za laike je priprava seitana ali uporaba ovsenega mleka na začetku pravi izziv.

Sicer pa je eksperimentiranje z novimi izdelki zabavno in ponuja čisto nova doživetja okusov.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"