Kaj je najbolje jesti za večerjo? Nutricionistka razkriva enostaven in hiter recept, ki pomaga pri hujšanju in uravnava prebavo

3. 6. 2024
Deli
Kaj je najbolje jesti za večerjo? Nutricionistka razkriva enostaven in hiter recept, ki pomaga pri hujšanju in uravnava prebavo (foto: Instagram @wayangrestaurant (Posnetek zaslona))
Instagram @wayangrestaurant (Posnetek zaslona)

Izboljšajte svojo prebavo in shujšajte brez napora s to enostavno, a slastno večerjo.

Ker je večerja zadnji obrok v dnevu, je pomembno, da izberemo nekaj, kar nas bo nasitilo vse do naslednjega dne, hkrati pa se je priporočljivo izogibati pretirano kalorični hrani. Kaj torej izbrati?

Ne spreglejte:

Nutricionistka Marija Milanović je za portal lepaisrecna.mondo.rs razkrila, kaj si sama najraje privošči za večerjo, ob tem pa je poudarila, da je poleg izbire živil pomemben tudi čas, ob katerem večerjate. "Da bi se hrana bolje prebavila in da bi imeli občutek lahkotnosti v želodcu, je najbolje, da večerjate do 2 uri pred spanjem," je povedala.

Večerja, bogata z vlakninami in beljakovinami

Po mnenju nutricionistke je pomembno, da si za večerjo pripravimo jed, ki je bogata z beljakovinami in vlakninami. Beljakovine so pomembne za številne procese v telesu, hkrati pa prispevajo k občutku sitosti. Tudi vlaknine pripomorejo k sitosti in obenem uravnavajo prebavo. Kombinacija obeh elementov bo tako poskrbela, da vas bo večerja dobro nasitila, zaradi česar kasneje ne boste posegali po nezdravih prigrizkih.

Nekaj virov beljakovin:

  • Pusto meso;
  • Stročnice;
  • Sojini izdelki;
  • Beljaki jajc;
  • Puste mlečnine.

Nekaj virov vlaknin:

  • Sadje;
  • Zelenjava;
  • Polnozrnati izdelki;
  • Ovseni kosmiči;
  • Indijski trpotec.

Cezarjeva solata po receptu nutricionistke

Marija Milanović predlaga, da si za večerjo privoščite Cezarjevo solato, ki vam bo zagotovila vsa pomembna hranila, pripomogla k zdravi prebav ter poskrbela za občutek sitosti.

Sestavine:

  • Zelena solata;
  • Češnjev paradižnik;
  • Pusto piščančje meso;
  • Oljčno olje;
  • Limonin sok;
  • Grški jogurt;
  • Sol in druge začimbe po okusu.

Priprava:

  1. Začinite piščančje meso, ga narežite na koščke in popecite na nekaj kapljicah oljčnega olja.
  2. Solato operite in očistite. Paradižnik operite in narežite.
  3. Pripravite preliv tako, da v manjši posodici zmešate sok polovice limone, čajno žličko oljčnega olja in dve žlici grškega jogurta. Prelivu po želji dodajte tudi sol in druge začimbe.
  4. Solato, paradižnik in piščančje meso stresite v skledo. Vse skupaj prelijte z narejenim prelivom, dobro premešajte in postrezite.

Ta preprosta, a okusna solata vas bo nasitila za celo noč ter vas hkrati založila s pomembnimi hranili.

Vir: lepaisrecna.mondo.rs