Današnje pečice imajo toliko programov, da včasih niti več ne vemo, katerega uporabiti. Toda kakšna je pravzaprav razlika med njimi?
Peka od zgoraj/peka od spodaj
Toplota prihaja iz grelnih spiral na spodnjem in zgornjem delu pečice. Če v receptu ni navedeno drugače, s to vrsto peke ne morete zgrešiti. S počasno porazdelitvijo temperature ne more priti do izsušitve jedi, prav tako pa je tudi ne morete prehitro zapeči. Slaba plat je velika poraba energije in s tem povezani stroški elektrike.
Taka vrsta peke je še posebej primerna za:
- mafine: niso votli v sredini,
- biskvit: vroč zrak ga sicer izsuši in je preveč lomljiv,
- meso: se ne izsuši preveč.
Ventilatorska peka
Gre za kombinacijo peke oz. zgoraj in spodaj in ventilatorja na hrbtni strani pečice, ki porazdeljuje toploto. Vročina je po pečici porazdeljena dokaj enakomerno.
Jedi lahko pečeno istočasno na več nivojih pečice.
Ventilatorska peka mora vedno znašati 20 stopinj manj od običajne. Je tudi energijsko bolj varčna. Slabost pa je, da se jedi pri dolgi ventilatorski peki izsušijo.
Taka vrsta peke je še posebej primerna za:
- piškote: v pečico lahko potisnete več pekačev hkrati,
- pico: testo bo še posebej hrustljavo, če boste vklopili še dodatno peko od spodaj,
- vetrce: ob ventilatorski peki lepo narastejo