Najprej ignorirajte, kar vam pravijo o tem tisti, ki ga pakirajo v všečno embalažo, ga obrnite in preberite deklaracijo. So prva na seznamu sestavin cela zrna? Ima vsak kos vsaj dva grama vlaknin? Sta na seznamu inulin in polidekstroza?
Pravilni odgovori so: da, da in ne. Polna zrna so pozitivna stvar, pravijo nutricionisti, saj so naravne vlaknine precej boljše od inulina in polidekstroze, aditivov, ki umetno dvignejo raven vlaknin. Zgoraj našteti izdelki ustrezajo kriterijem, pomagajo graditi mišice, hujšati in se spopadati s srčno-žilnimi boleznimi. Ko brskate po supermarketih za različnimi izdelki (tako doma kot v tujini), si vzemite čas in preverite, iz katerih sestavine so narejeni. In bodite pozorni predvsem na zgoraj naštete.
Ovseni
Če je na seznamu sestavin ovsena kaša, ste lahko pomirjeni, saj vam ta lahko pomaga pri zniževanju slabega holesterola LDL v krvi, in sicer še bolj kot pšenica.
110 kalorij, 5 g beljakovin, 3 g vlaknin
Iz polnih zrn in medu
Če želite na strateški način zmanjšati število kilogramov, jejte podoben kruh, ki ima za polovico ali še več manj kalorij kot druge vrste kruha (tudi nekatere polnozrnate).
45 kalorij, 3 g beljakovin, 2 g vlaknin
Iz rjavega riža, brez pšenice in rastlinskega lepila
Je iz polnih zrn, ki niso pšenična ali otrobi, pa še varen je za ljudi, ki trpijo za glutensko netoleranco ali enteropatijo. Včasih tak kruh vsebuje tudi koncentrat hruške, breskve ali kakšnega drugega sadeža.
110 kalorij, 2 g beljakovin, 2 g vlaknin
100-odstotno polnozrnati
Rezultat kombiniranja pšeničnih zrn z nemastnim mlekom je lahko sladek kruh, ki vam ponuja unikatno mešanico beljakovin, ki gradijo mišice, in vlaknin, ki napolnijo trebuh in vam pomagajo odganjati lakoto.
70 kalorij, 6 g beljakovin, 4 g vlaknin
Iz kalčkov in semen
V takšnem se skrivajo encimi, beljakovine, ki pomagajo pri prebavi in presnovi hranljivih snovi.
80 kalorij, 4 g beljakovin, 3 g vlaknin
Prehranski podatki veljajo za rezino kruha.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?