Doma narejen burger iz tofuja, brokolija in koruze

1. 7. 2011
Deli
Doma narejen burger iz tofuja, brokolija in koruze

Recept za 4 osebe: 250 g tofuja, 200 g korenčka, 100 g gomoljne zelene, ½ olupljene čebule, 1 strok česna, sol, sveže zmleti poper, nadomestkek za jajce (znamke Orgran, brez glutena; razmerje 1 čajna žlička prahu : 2 čajni žlički vode), 2 jedilni žlici sesekljanih zelišč, 1 jedilna žlica sojine omake, drobtine po potrebi, 1 srednje veliko kitajsko zelje, 1 jedilna žlica masla, kokosova mast za peko

Priprava:

Tofu temeljito zmeljemo s paličnim mešalnikom v visoki posodi ali v kuhinjskem mešalniku. Korenček in zeleno očistimo, operemo oziroma olupimo in prav tako kot polovico čebule narežemo na drobne kocke. Česen olupimo in sesekljamo. Zelenjavo in česen vmešamo v tofu, solimo in popopramo. Dodamo nadomestek za jajce (1 žlička prahu z 2 čajnima žličkama vode), zelišča in sojino omako ter toliko drobtin, da nastane testo za oblikovanje. Kitajsko zelje očistimo, operemo in narežemo na grobe kose. Blanširamo ga v manjši količini vrele slanice, nato ga z zajemalko vzamemo ven, odcedimo in vstavimo v toplo skledo. Pustimo, da se maslo na zelju raztopi, začinimo s soljo in poprom. Iz testa oblikujemo majhne burgerje in jih v vročem olju zlato rjavo popečemo. Kitajsko zelje porazdelimo po krožnikih in nanje položimo burgerje s tofujem. Po želji okrasimo z drobnjakom.