Sarma nikakor ni nizkokalorična, malomastna hrana, primerna za bolnike, toda lahko jo pripravimo na več načinov. Če se vam zdi klasična sarma pretežka, vam ponujamo tudi njene lažje različice. Skratka, petkove in nedeljske recepte. Sicer pa – odvečne kalorije lahko vselej pokurimo z vadbo, za vadbo pa potrebujemo moč, kajne?
Po krepki sarmi torej priporočamo pol ure plavanja v bazenu (minus 400 kalorij), počasen polurni tek (minus 500 kalorij), čez vikend pa uro in pol energičnega plesa v klubu (minus kar 900 kalorij).
Sarma je čudovita zimska jed, ki okrepi telo in razvedri duha. Spominja nas na opojen občutek svobode, ko so nas starši prvič pustili ves teden same. V varstvu velikega lonca sarme.
Sezona sarme se zares začne dan po novem letu na tradicionalnem kosilu s sorodniki. Morda zato, da lahko podaljšamo praznično razpoloženje v sivi januar. Podaljša pa ga lahko samo tisti, ki ima v hladilniku dobri stari lonec za kuhanje perila. Torej, babice, stare žurerke, niste nas pretentale! Letos mi kuhamo sarmo.
Sarma v kislem zelju
Sestavine za 4 osebe:
- 1 kilogramska glava kislega zelja
- 30 dag mlete junetine (vratovine)
- 100 g slanine
- 1 par kranjskih ali kakih drugih suhih klobas za kuhanje (namesto slanine in klobas lahko uporabimo tudi 400 g suhih reber)
- 100 g okroglozrnatega riža
- 1 glava čebule
- 1 jajce
- žlica paradižnikovega koncentrata (po želji)
- lovorov list, peteršilj, sol, poper
Prežganje:
- 2 žlici svinjske masti ali olja
- 2 žlici moke
- ščepec mlete paprike
Priprava:
V globljo posodo damo mleto junetino in okroglozrnat riž (ker se najhitreje skuha) ter dobro premešamo. Dodamo drobno nasekljano čebulo in peteršilj, posolimo in popopramo ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo.
Zeljnim listom izrežemo debeli stržen. V sredino damo nadev in zvijemo. Polovico preostalih listov po dolgem narežemo in položimo na dno lonca. Nanje položimo na kocke narezano slanino ter naložimo še sarme, drugo ob drugi. Pokrijemo s preostankom kislega zelja in na tretjine narezanimi kranjskimi klobasami ter zalijemo z vodo le toliko, da je vse skupaj pokrito. Kuhamo tri ure.
Če želimo gostejšo omako, pred koncem kuhanja dodamo prežganje iz moke, malo olja in mlete rdeče paprike.
Priprava prežganja: V ponvi segrejemo olje ter na njem pražimo moko in mleto rdečo papriko. Zlijemo ga k sarmi, dodamo pa tudi vodo, s katero smo splaknili ponev. Kuhamo deset minut.
Priloga: Kuhan krompir.
Skupaj kalorij: 2721 kcal
Na obrok: 680 kcal, 33,7 g ogljikovih hidratov, 54,3 g maščob, 39,9 g beljakovin
Postna sarma
Sestavine za 4 osebe:
- 1 kg sladkega zelja
- 300 g junetine
- 60 g riža
- 100 g čebule
- 20 g masla
- ščepec mlete paprike, sol, poper
Priprava:
Blanširamo in odcedimo očiščene zeljne liste. Začinimo mleto meso ter dodamo riž in drobno nasekljano čebulo. Dobro premešamo, da dobimo gosto maso. Z njo nadevamo liste in oblikujemo sarme. Krožno jih položimo v lonec, zalijemo z govejo juho in tri ure kuhamo.
Preden postrežemo, v vroči ponvi raztopimo malo masla, popražimo na njem ščepec paprike ter s tem zabelimo še vročo sarmo. Postrežemo s kuhanim krompirjem.
Skupaj kalorij: 1471 kcal
Na obrok: 367 kcal, 31, 7 g ogljikovih hidratov, 42, 2 g maščobe, 18, 4 g beljakovin
Zapečena vegetarijanska sarma
Sestavine za 4 osebe:
- 8 velikih listov svežega zelja
- 100 g dolgozrnatega kuhanega riža
- 4 drobno nasekljane mlade čebule
- 1 strt strok česna
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 75 g rozin (pol skodelice)
- 2 žlici narezanih mandljev
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 skodelica goveje ali zelenjavne juhe
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
- pol žlice mletega cimeta
- 1 žlica kumine, sol, poper
Omaka:
- 3 do 4 žlice jogurta
- 1 žlica mlete kumine
- 1 žlica nasekljane sveže mete
Priprava:
Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač premažemo z raztopljenim maslom ali oljem. Zeljne liste za 10 sekund parimo v vreli vodi oziroma dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in jim izrežemo trdi stržen.
Priprava nadeva:
V velikem loncu segrejemo olje. Dodamo mlado čebulo in česen ter oboje skupaj 30 sekund pražimo pri srednji temperaturi. Dodamo paradižnikov koncentrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, peteršilj in riž ter vse skupaj dobro premešamo. Umaknemo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.
Na rob zeljnega lista damo tri žlice nadeva, zavijemo in oblikujemo sarmo. Sarme položimo v globlji pekač z zavito stranjo navzdol in prelijemo z jušno osnovo. Da ne bi razpadle, jih obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom in pokrijemo s pokrovom ali prekrijemo s folijo.
Pečemo 20 do 25 minut oziroma dokler se sarme ne zmehčajo. Pripravimo jogurtovo omako (v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto), s katero jed prelijemo, pripravimo tik preden postrežemo sarme.
Skupaj kalorij: 1673 kcal
Na obrok: 418 kcal, 53, 8 g ogljikovih hidratov, 8, 1 g maščob, 7, 8 g beljakovin
Preberite še: Recept za zapečeno vegetarijansko sarmo
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem