Trije recepti za (lahko) sarmo, ki vas bodo okrepili in razvedrili duha

26. 12. 2016
Deli
Trije recepti za (lahko) sarmo, ki vas bodo okrepili in razvedrili duha (foto: Profimedia)
Profimedia

Sarma nikakor ni nizkokalorična, malomastna hrana, primerna za bolnike, toda lahko jo pripravimo na več načinov. Če se vam zdi klasična sarma pretežka, vam ponujamo tudi njene lažje različice. Skratka, petkove in nedeljske recepte. Sicer pa – odvečne kalorije lahko vselej pokurimo z vadbo, za vadbo pa potrebujemo moč, kajne?

Po krepki sarmi torej priporočamo pol ure plavanja v bazenu (minus 400 kalorij), počasen polurni tek (minus 500 kalorij), čez vikend pa uro in pol energičnega plesa v klubu (minus kar 900 kalorij).

Sarma je čudovita zimska jed, ki okrepi telo in razvedri duha. Spominja nas na opojen občutek svobode, ko so nas starši prvič pustili ves teden same. V varstvu velikega lonca sar­me.

Sezona sarme se zares začne dan po novem letu na tradicionalnem kosilu s sorodniki. Morda zato, da lahko podaljšamo praznično razpolože­nje v sivi januar. Podaljša pa ga lahko samo tisti, ki ima v hladilniku dobri stari lonec za kuhanje perila. Torej, babice, stare žurerke, niste nas preten­tale! Letos mi kuhamo sarmo.

Sarma v kislem zelju

Sestavine za 4 osebe:
  • 1 kilogramska glava kislega zelja
  • 30 dag mlete junetine (vratovine)
  • 100 g slanine
  • 1 par kranjskih ali kakih drugih suhih klobas za kuhanje (na­mesto slanine in klobas lahko upo­ra­bimo tudi 400 g suhih reber)
  • 100 g okroglozrnatega riža
  • 1 glava čebule
  • 1 jajce
  • žlica paradižnikovega koncentrata (po želji)
  • lovorov list, peteršilj, sol, poper

Prežganje:

  • 2 žlici svinjske masti ali olja
  • 2 žlici moke
  • ščepec mlete paprike
Priprava:

V globljo posodo damo mleto ju­netino in okroglozrnat riž (ker se najhitreje skuha) ter dobro premešamo. Dodamo drob­no nasekljano čebulo in peteršilj, posolimo in popopramo ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo.

Zeljnim listom izrežemo debeli stržen. V sredino damo nadev in zvijemo. Po­lovico preostalih listov po dolgem narežemo in položimo na dno lonca. Nanje položimo na kocke narezano slanino ter naložimo še sar­me, drugo ob drugi. Pokrijemo s preostan­kom kislega zelja in na tretjine narezanimi kranjskimi klobasami ter zalijemo z vodo le toliko, da je vse skupaj pokrito. Kuhamo tri ure.

Če želimo gostejšo omako, pred kon­cem kuhanja dodamo prežganje iz moke, malo olja in mlete rdeče paprike.

Priprava prež­ga­nja: V ponvi segrejemo olje ter na njem pra­žimo moko in mleto rdečo papriko. Zlijemo ga k sarmi, dodamo pa tudi vodo, s katero smo splaknili ponev. Kuhamo deset minut.

Priloga: Kuhan krompir.

Skupaj kalorij: 2721 kcal
Na obrok: 680 kcal, 33,7 g ogljikovih hi­dra­­tov, 54,3 g maščob, 39,9 g beljakovin

Postna sarma

Sestavine za 4 osebe:
  • 1 kg sladkega zelja
  • 300 g junetine
  • 60 g riža
  • 100 g čebule
  • 20 g masla­
  • ščepec mlete paprike, sol, poper
Priprava:

Blanširamo in odcedimo očiš­če­ne zeljne liste. Začinimo mleto meso ter do­damo riž in drobno nasekljano čebulo. Dob­ro premešamo, da dobimo gosto maso. Z njo nadevamo liste in oblikujemo sarme. Krožno jih položimo v lonec, zalijemo z govejo juho in tri ure kuhamo.

Preden postrežemo, v vro­či ponvi raztopimo malo masla, popražimo na njem ščepec paprike ter s tem zabelimo še vročo sarmo. Postrežemo s kuhanim krompirjem.

Skupaj kalorij: 1471 kcal
Na obrok: 367 kcal, 31, 7 g ogljikovih hidra­tov, 42, 2 g maščobe, 18, 4 g beljakovin

Zapečena vegetarijanska sarma

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 velikih listov svežega zelja
  • 100 g dolgozrnatega kuhanega riža
  • 4 drobno nasekljane mlade čebule
  • 1 strt strok česna
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata­
  • 75 g rozin (pol skodelice)
  • 2 žlici narezanih mandljev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica goveje ali zelenjavne juhe
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
  • pol žlice mletega cimeta
  • 1 žlica kumine, sol, poper

Omaka:

  • 3 do 4 žlice jogurta
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica nasekljane sveže mete
Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Pe­kač premažemo z raztopljenim maslom ali oljem. Zeljne liste za 10 sekund parimo v vre­li vodi oziroma dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in jim izrežemo trdi stržen.

Priprava nadeva:

V velikem loncu segre­jemo olje. Dodamo mlado čebulo in česen ter oboje skupaj 30 sekund pražimo pri sred­nji temperaturi. Dodamo paradižnikov kon­centrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, pe­teršilj in riž ter vse skupaj dobro premešamo. Umaknemo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.

Na rob zeljnega lista damo tri žlice nadeva, zavijemo in oblikujemo sarmo. Sar­me položimo v globlji pekač z zavito stranjo navzdol in prelijemo z jušno osnovo. Da ne bi razpadle, jih obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom in pokrijemo s pokrovom ali pre­krijemo s folijo.

Pečemo 20 do 25 minut ozi­roma dokler se sarme ne zmehčajo. Pri­pra­vimo jogurtovo omako (v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto), s katero jed pre­li­je­mo, pripravimo tik preden postrežemo sarme.

Skupaj kalorij: 1673 kcal
Na obrok: 418 kcal, 53, 8 g ogljikovih hi­dra­tov, 8, 1 g maščob, 7, 8 g beljakovin

Preberite še: Recept za zapečeno vegetarijansko sarmo

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem