Kaj sproži lakoto?

7. 9. 2009
Deli
Kaj sproži lakoto?

Raziskovalci Univerze v Cincinnatiju so ugotovili, da t. i. hormon lakote grelin aktivirajo maščobe, ki jih zaužijemo s hrano, ne pa maščobe, shranjene v telesu.

Grelin je hormon, ki povečuje občutek lakote ter nastaja v celicah v svodu želodca ter v Langerhansovih otočkih v trebušni slinavki. Do zdaj je veljalo, da koncentracija grelina naraste pred obrokom, po njem pa se sproščanje zavre.

Nova spoznanja ameriških znanstvenikov naj bi dokazovala, da je grelin pravzaprav nekakšen senzor, ki obvesti možgane na vnos kalorij in s tem omogoči vklop procesov za porabo kalorij, ki vključujejo tudi shranjevanje maščob v telesu ali rejenje.

Ločena raziskava na Univerzi v Virginii je s poskusi na ljudeh potrdila domneve kolegov, ki so poskuse opravili na miših. Raziskovalci so ugotovili, da je med postenjem grelin neaktiven, pri vnosu hrane pa se je aktiviral.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?