Kuskus in bulgur: ne redita, a nasitita

16. 4. 2009
Deli
Kuskus in bulgur: ne redita, a nasitita

Do zdaj je bil nizkokalorični riž najbolj priljubljena priloga k mesu, ribam, perutnini in zelenjavi. A v zadnjih letih je riž dobil resno konkurenco – kuskus, ki ga najdemo na policah vseh trgovin s prehrano. Zadnje čase pa kuskus dobiva še enega tekmeca – bulgur.

Za oba je značilno, da ju zelo hitro pripravimo in sta odlična kot priloga, z njima lahko tudi nadevamo zelenjavo, če pa jima dodamo še malce eksotičnih začimb, sta odlična tudi v kombinaciji z mesom.

Kuskus je specialiteta Berberov in ena izmed glavnih jedi v severni Afriki. Je testenina, ki jo danes izdelujejo iz trde pšenice, nekoč pa iz prosa (pogosto še danes). V več evropskih državah s številnim arabskim prebivalstvom (predvsem v Franciji) se je kuskus priljubil tudi domačinom, zadnja leta pa se je razširil po vsej Evropi. Značilno rumeno barvo dajo kuskusu v Tuniziji kuhane bučke, v Alžiriji pa žafran.

Hitra rešitev

V zapletenem industrijskem postopku se danes izdeluje instantni kuskus in tak (kuhan in ponovno posušen) prihaja v trgovine. Priprava v kuhinji zahteva le nekaj minut: kuskus stresete v vrelo osoljeno vodo, ki ji dodate žlico olja, in ga pustite nabrekati 3 do 5 minut. Nato mu dodate še malo oljčnega olja ali masla in ga z vilicami zrahljajte.

Ne redijo, a nasitijo

Bulgur je po pripravi in videzu zelo podoben kuskusu, drugače pa je to zdrobljena pšenica, ki jo prej oluščijo, zmehčajo in posušijo.

Bulgur je zelo bogat z beljakovinami, vitamini in balastnimi snovmi, vsebuje pa malo maščob. Priprava: odmerite isto količino bulgurja in vode ter kuhajte približno 15 minut. Pustite ga nabrekati 10 minut, nato ga razrahljajte z vilicami.

Za solato (tabbouleh) morate bulgur kuhati v dvakratni količini vode, in sicer kar 30 do 40 minut. Na koncu odlijte odvečno vodo.

Tabbouleh z meto

Za 4 osebe potrebujete: 250 g bulgurja prelijte z 500 ml vrele juhe, ki ste ji dodali 2 žlici limoninega soka, in ga pokritega pustite nabrekati 30 do 40 minut. 400 g paradižnika oplaknite, narežite na četrtine in odstranite semenje.

Kumaro po dolgem prerežite in ji odstranite semenje.

Čebulo olupite in vso zelenjavo narežite na koščke. Šop mlade čebule oplaknite in očistite ter narežite na obročke. Bulgur zmešajte z zelenjavo ter s po 2 žlicama olja in kisa. Solato začinite s peteršiljem, meto, soljo in poprom.

Priprava pribl. 35 min. (preprosto).

Na osebo: 315 kalorij,

B: 8 g, M: 8 g, OH: 51 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?