Semena zdravja: lan

Semena zdravja: lan (foto: Shutterstock) Shutterstock
29. 11. 2011

"Kjerkoli bo postalo laneno seme del prehrane med ljudmi, tam bo boljše zdravje." Mahatma Gandhi Prav ima.

Vpliv prehranske moči lanenih semen sega daleč nazaj. Nje se je zavedal že Charlemagne oz. Charles the Great ali po naše - Karel Veliki (frankovski vladar in vojskovodja), ki je dejansko sprejel zakon, s katerim je zahteval njihovo uživanje. Lanena semena je imel v svojem originalnem arzenalu zdravil tudi oče Hipokrat.

O lanenih semenih in lanenem olju ne morem pisati, ne da bi omenil esencialne maščobne kisline, ki jih poseduje, zlasti omega–3.

Malo podrobneje lahko o tem lahko preberete v članku o orehih, ki prav tako kot laneno olje in seme, predstavljajo enega najbogatejših virov pomembne omega-3 maščobne kisline z imenom alfa-linolenska kislina (ALA).

ALA velja za esencialno maščobno kislino, ker je telo ni sposobno proizvesti samo, temveč je v celoti odvisno od našega vnosa s hrano.

Raziskav o koristih omega-3 je ogromno in so več kot prepričljive, za njihov pregled pa bi bila potrebna kar knjiga (katerih je bilo napisanih kar nekaj in kot eno boljših lahko priporočim; The Omega-3 Connection, avtor dr. Andrew Stoll).

Laneno olje lahko pripomore k zaščiti pred srčno-žilnimi boleznimi, raznimi oblikami raka, artritisu in pred kopico drugih degenerativnih boleznih.

Čeprav sestoji primarno iz omega-3 maščob, vsebuje ob teh tudi nekaj omega-6 in srcu ljubih omega-9, zaradi česar zagotavlja kar prijetno razmerje maščobnih kislin.

Lanena semena - vendar ne, očitno, tudi olja – vsebujejo ravno tako tudi topne vlaknine.

Torej, s semeni dobimo vse koristi olja, plus vlaknine, kar je eden razlogov zakaj so v moji kuhinji pogosteje zastopana.

Drugi razlog se skriva v izjemni nestabilnosti olja (ne nazadnje gre za polinenasičeno »gospo«, kateri visoka vročina nikakor ne ustreza, občutljiva pa je tudi na preostala dejavnika oksidacije – svetlobo in zrak), zaradi česar je neuporabno pri kuhi in obsojeno na dosmrtno življenje v hladilniku. Uporabo priporočam kvečjemu pri že pripravljenih jedeh (kuhani zelenjavi recimo) ali kot prehransko dopolnilo.

Po drugi strani pa so rjave semenke v kuhinji bistveno bolj domače – pri meni bi jih denimo našli v kakšnih mafinih, v družbi oljčnega olja na solatah ter med ovsenimi kosmiči in smoothiji. Pred zaužitjem jih je potrebno le zmleti, najbolje za par sekund kar v kavnem mlinčku.

V trgovinah so sicer na voljo že zmlete različice, pred časom pa sem opazil tudi laneno moko. Ker pa me je mama naučila, da je sveže navadno bolje, si semena, če je le čas, sam zmeljem kar sproti.

Kakorkoli že, štiri jedilne žlice lanene moke postrežejo s šestimi grami beljakovin in kar osmimi grami vlaknin.

Lan spodbuja srčno-žilno zdravje in zdravje debelega črevesa, lahko spodbudi naravno odpornost, podpira zdravo kožo in pripomore k uravnavanju ravni krvnega sladkorja. Ker lignani v lanu igrajo dejansko vlogo fitoestrogenov (šibke estrogene spojine v rastlinah) lahko odpravijo nekatere simptome menopavze.

Za konec še kratka debata o koristih lanenega napram ribjem olju.

Odkrito zagovarjam prednosti ribjega olja vsem bralcem, ki nameravate v svojo prehrano dodati le enega od obeh mogotcev.

Enostaven razlog zakaj, je moja vera v dve omega-3 maščobni kislini (EPA in DHA), ki sta celo pomembnejši od ALA (prisotne v lanu). Priznavam pa, da posedujejo omega-3 maščobe v lanenih semenih in olju svojevrstne zdravstvene koristi, lignani pa jim dodajo dovolj vrednosti, da naposled priporočam uživanje kar obeh – ribjega olja oz. kapsul kot redno dopolnilo ter drobljena lanena semena v vsakodnevni prehrani (med solatami, jogurti, smoothiji,…).

Mario Sambolec, osebni trener fitnesa, www.feel-good.si