Vas zanima, katera je tista snov v soku rdeče pese, ki lahko ugodno vpliva na vadbo? Kdaj in koliko soka moramo popiti za izboljšanje sposobnosti? Več o tem vam pove mag. inž. živilstva, atletinja in vaditeljica rekreativnih vadb Eva Kavka.
Kot morda veste, se je rdeča pesa (Beta vulgaris) že v preteklosti uporabljala z namenom koristnega vpliva na zdravje (ob vročini, prebavnih motnjah, krvnih boleznih in zaprtju). Dandanes je znanih še več dokazov o ugodnih učinkih uživanja rdeče pese, predvsem zaradi visoke hranilne vrednosti. Vsebuje veliko magnezija in folne kisline, poleg tega tudi veliko kalija, železa, kroma in mangana.
Ste vedeli, da Avstralski inštitut za šport uvršča sok rdeče pese celo med ergogene substance, kar pomeni, da direktno vplivajo na boljšo izvedbo treninga/tekme? Poglejmo, katera snov pripomore k temu.
Nitrati v soku rdeče pese
Nitrati (NO3-) so naravno prisotni v mnogih živilih, velikokrat pa se jih v obliki nitritnih soli dodaja živilom kot aditive (npr. mesni izdelki) z namenom preprečevanja mikrobiološkega kvara. Večji del naravno prisotnega nitrata vsebuje zelena listnata zelenjava in rdeča pesa.
Povprečen človek v ZDA in Evropi dnevno zaužije med 60 in 120 mg nitratov. Od tega 80 % živilskih virov predstavlja zelenjava, manj pa predelano meso in voda.
Pretvorba nitratov se začne že v ustni votlini. Tam bakterije na predelu jezika začnejo pretvarjati nitrat v nitrit (NO2-). Prenos nitrita v kislo okolje želodca privede do pretvorbe nitrita v reaktivne oblike dušika, vključno z dušikovim oksidom (NO). Plazemska koncentracija NO doseže vrh po približno 2,5 h od zaužitja živila z nitrati in se povrne na osnovni nivo nekje v 24 urah.
Nitrati in fizična aktivnost
O učinkih nitrata v povezavi s fizično aktivnostjo so raziskovalci Larsen in sod. (2007) ugotovili ugodne posledice uživanja natrijevega nitrata na telesno zmogljivost. Zdravi posamezniki so 3 dni dodajali natrijev nitrat običajni prehrani in nato pri manjši porabi kisika kot placebo skupina izvajali submaksimalno vadbo. Povprečna poraba kisika (VO2; l/min) med submaksimalno vadbo se je pri preiskovancih zmanjšala iz 2,98 na 2,82 l/min.
Katere so vloge dušikovega oksida (NO) v telesu?
- zmanjšanje tveganja za aterosklerozo
- uravnavanje krvnega tlaka
- zmanjšanje vnetij
- vpliv na kislinsko-bazično ravnotežje v skeletnih mišicah
Kdaj in koliko soka rdeče pese?
V preteklosti so se večinoma posluževali kroničnega (do 15-dnevnega) uživanja soka rdeče pese, novejše študije pa kažejo učinek že pri akutnem zaužitju nekje od 2 do 2,5 h pred fizično obremenitvijo (Vanhatalo in sod., 2010). Dokazi o ugodnih učinkih uživanja nitratov na športno dejavnost zaenkrat niso konsistentni, zato se optimalno količino zaužitega soka rdeče pese še preučuje. Pred izvedbo aerobne vadbe se zaenkrat priporoča zaužitje vsaj 8 mmol nitrata, kar je enako dvema šilcema (0,3 dl) soka rdeče pese (Jones, 2014).
Pripravila: Eva Kavka (EVKA), mag. inž. živilstva, atletinja, vaditeljica rekreativnih vadb
Za več informacij glede športne prehrane se lahko obrnete na: evkaprehrana@gmail.com, preverite Facebook, Instagram ali blog.
Viri:
- Dyakova E.Y., Kapilevich L.V., Shylko V.G., Popov S.V., Anfinogenova Y. 2015. Physical exercise associated with NO production: signaling pathways and significance in health and disease. Frontiers in Cell and Developmental Biology, 3: 19, doi: 10.3389/fcell.2015.00019: 9 str.
- Jones A.M. 2014. Dietary nitrate supplementation and exeprcise performance. Sports Medicine, 44, 1: 35-45.
- Larsen F.J., Weitzberg E., Lundberg J.O., Ekblom B. 2007. Effects of dietary nitrate on oxygen cost during exercise. Acta Physiologica, 191, 1: 59-66.
- Vanhatalo A., Bailey S.J., Blackwell J.R., DiMenna F.J., Pavey T.G., Wilkerson D.P., Benjamin N., Winyard P.G., Jones A.M. 2010. Acute and chronic effects of dietary nitrate supplementation on blood pressure and the physiological responses to moderate-intensity and incremental exercise. American Journal of Physiology Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 299, 4: 1121-1131.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?