Bi Luo Chun je čaj iz Kitajske, ki ga strokovnjaki uvrščajo med najboljše čaje. Njegova oblika spominja na polževo meso. Aroma čaja je zelo prijetna in ima nekako saden priokus.
China gunpowder je najverjetneje najbolj znan kitajski zeleni čaj, saj so ga začeli pridelovati že v 7. stoletju. 'Smodnik' je močan čaj, tako po okusu kot po poživljajočem učinku.
Lung ching ali zmajev vodnjak je eden najbolj znanih in cenjenih čajev na Kitajskem. Vsebuje veliko vitamina C in katehinov. Večino čaja pridelajo v provinci Sičuan.
Sencha je zelo priljubljen japonski zeleni čaj. Ima trpek, a obenem svež in sladek okus. Japonci po navadi ob njem pojejo kakšen sladkorček, vendar čaja ne sladkajo!
Bancha je japonski zeleni čaj. Odlikuje ga nizka stopnja kofeina, zato ga lahko pijemo ob vsaki priložnosti. Kot vse japonske čaje ga predelajo s paro.
Matca je japonski zeleni čaj v prahu, ki se uporablja pri čajnih ceremonijah. Njegova posebna obdelava se začne že nekaj tednov pred pobiranjem čajnih lističev, ko prekrijejo čajevce pred direktno svetlobo sonca. To upočasni njegovo rast, listi potemnijo, da začne nastajati še več aminokislin, ki dajejo čaju malce slajši okus.
Genmaicha je mešanica japonskega zelenega čaja sencha in bancha, ki so mu dodali pražen riž. Okus je mehak in manj trpek kot pri preostalih japonskih čajih.
Tamaryokucha je zelo kakovosten zeleni čaj iz Japonske. Njegov okus je dokaj močan, trpek, a zelo osvežilen.
Gyokuro je najbolj prestižni čaj in je na Japonskem namenjen samo gostom. Ker je zelo drag, ga pijejo ob res posebnih priložnostih in v majhnih količinah.
Preberite tudi: Vse o zelenem čaju!
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem